Мая Манолова: Имам много жалби от Панагюрище

За един добър управник е важно да има коректив

След вълнуващата среща с малчуганите от Основно училище „Марин Дринов” и детските градини от Панагюрище националният омбудсман Мая Манолова разговаря с жители на общината, които се бяха записали за личен разговор с нея по време на приемната й в сградата на общината. Манолова бе в града с част от своя екип на 12 октомври.
Потърсихме отговорите на няколко сериозни въпроси преди началото на приемната.

%d0%bc%d0%b0%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0Защо Панагюрище г-жо Манолова?
– Приех с удоволствие настоятелната покана на училището да участвам в празника-състезание по четене на децата. Видях, че това, което бях прочела за училището е много по-истинско и екипът има много желание и енергия да се работи с децата.

Съчетахте го и с приемна за граждани.
– Да, реших да направя и среща с хората, тъй като от Панагюрище имам много жалби. На хората им е трудно да идват в София, не се доверяват на писмената или електронна форма на отговор. С екипа ми ще се опитаме да бъдем полезни на гражданите в лични срещи, както го правим и в много други градове.

Препоръчвате ли да има обществени защитници и в общинските центрове?
– Подкрепих този законопроект, в който се предвижда избиране на омбудсман във всички български общини, включително и при сдружаване на няколко съседни общини. Мисля, че това е прекрасна идея, защото хората имат нужда от подкрепа от институция на място, която да стои зад гърба им. Това е добре и за местната власт, защото по един прозрачен начин ще бъдат поставени проблемите, които администрацията създава на гражданите.

Как се приема законопроектът на този етап?
– За съжаление Националното сдружение на общините не приема проекта най-вече заради проблемите с финансирането. Затова настоявам да бъдат заделени целеви средства от държавния бюджет, за да бъде осигурена работата на обмудсманите по общини. В момента най-големите общини имат такива лица, например в Кърджали, Бургас, Ст. Загора, Пловдив, Шумен, сега и в Кюстендил и др.

Кметовете в повечето случаи против ли са?
– Всеки далновиден кмет би настоявал за избора на омбудсман, защото за един добър управник е важно да има коректив, е важно да чува гласа на хората, някъде да се отпушва общественото напрежение. И омбудсманът би правил това и би облекчил работата на кметовете.

Но това означава една отворена администрация?!
– Да, но нямам впечатление, че кметовете като цяло много обичат да се срещат с граждани. Срещите са преди избори, пълни са с много обещания, като задължително едно от тях е, че администрацията ще бъде отворена за хората, че кметският кабинет ще бъде отворен за гражданите … Но с малки изключения не съм виждала изпълнени тези обещания. А омбудсманът ще прави това – ще слуша хората, ще ги подкрепя, ще внася предложения в тяхна защита.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.