65 години Литературен клуб „Виделина“

На вратата ме посрещна фараон и му се поклоних. А като вдигнах поглед, видях че е фараонът Иван Станчев. Около него се мотаеше арабин – Димитър Мичкюров. Не беше бежанец, но явно не разбираше езика, та цяла вечер скромно си мълча. Поради младостта си очевидно. А после налетях на Гутенберг. Ако бях отишла в гримьорната, вероятно щях да изляза или първобитен човек или мяу-мяу китайка.

65-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b1Така започна 65-ата годишнина на Панагюрския литературен клуб „Виделина”, продължител на кръжока „Богдан Овесянин”. А някой напомни, че този празник съвпада с рождения месец на Овесянин. Сигурно не е случайно.

Празничният дух бе създаден от гостите (от Плевен и София), костюмите – от моноспектакъла „През вековете”, представиха етапите в развитието на писменото слово. Идеята и реализацията са на плевенския творец Джими Диян Павлов, който е създал и единствената в Европа Творителница. В нея всяка лятна ваканция деца собственоръчно изработват хартия, работят на преса, овладяват целия процес на създаване и развитие на безсмъртното слово. Найден Найденов – Хипо, специалист по електроавтоматика, а иначе известен издател и собственик на творчески сайт, изрази тревогата си, че след една година кварталът, в който се намира Творителницата на Джими, ще бъда съборен. (Съвсем по нашенски)

След поздрав от председателя на читалището Спаска Тасева към Литературен клуб „Виделина”, по покана на новия председател на клуба Тотка Лунгарска свои творби четоха: гостите – Джими Диян Павлов, Найден Найденов – Хипо, Соня Георгиева (София); и домакините – Дидка Гемиджиева, Мария Бегова, Иван Станчев, Цеца Плачкова, Тони Лунгарска, Красимира Василева.

Своеобразна рамка на празничната вечер беше изложбата от щампи и графични портрети на Вяра Савова, рисувани на творческия пленер в Доспат през лятото. Портрети получиха Иван Станчев, Соня Георгиева, Тони Лунгарска, Томи Наплатанов (избран за пресаташе и затова закъснял за срещата).
Панагюрище може да се похвали с твърде много и то добри творци. Надяваме се, че на следващия празник ще видим и тях.

Красимира Василева

Снимки от събитието може да видите тук.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.