Утре правим първа копка на язовир „Луда Яна“

50 метра ще е висока подпорната стена на язовир „Луда Яна“, който по проект ще е готов до 3 години, след като 30 години назад бе само в проект. Първата копка на мащабния обект край Панагюрище ще е утре, 25 октомври, вторник някъде по терена на бъдещия язовир. Очаква се в ритуала да участват високи лица от държавното и местно управление.

язовир-картаПо мащаб всъщност язовирът е от средна величина. Той ще осигури питейна вода за жителите от няколко общини по посока Пазарджик, които по изчисления наброяват ок. 45 000. Обемът му е 20 млн. куб. метра и ще струва 56.3 млн. лв. с ДДС. Строителната организация е консорциум „Щрабаг – Станилов“, избран след сложна и продължителна процедура. По време на строителните дейности на обекта ще се открият ок. 350 работни места, а след това за стопанисването му ще са достатъчни 30 човека.

Язовир-министерство-1

Официалното подписване на договора за строителството на язовир „Луда Яна“ се състоя на 1 септември в Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Три години ще продължат строителните дейности по най-новия обект на Регионалното министерство – язовир „Луда Яна“ край Панагюрище. Замислен и проектиран от социалистическо време, от преди 30 години, идеята за водното огледало край Панагюрище пое по финалната права за реализация.

През десетилетията на площадката, определена за корито на водната площ, са изпълнявани няколко строителни дейности, които обаче времето обрече на разруха. Сега от старите градежи ще остане само част от подпорната стена, която ще е висока почти 50 метра. Останалото, включително водната кула, ще бъдат доразрушени. Причината е в моралното остаряване на тези обекти и навлизането на качествено нови материали и промени в проектните параметри.

Утре, вторник за ритуала по първата копка на обекта ще дойде лично министър Лиляна Павлова, както и представители на строителната фирма „Щрабаг – Станилов“. Мощният консорциум по проект ще изгради язовирната стена, водовземна кула, отбивен тунел, изпускател, преливник, пречиствателна станция, два довеждащи водопровода и две помпени станции. Строителите се заканиха тази есен, по време на подписването на договора за изпълнение, че могат да се справят не за три, а за две години. Тоест възможно е питейната вода от язовира да потече в чешмите на панагюрци в края на 2018 г. или по-реалистично – през 2019 г.

%d1%8f%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8080 % от бюджета идва от нисколихвен заем от Световната банка. Той ще се обслужва от държавата, която прибавя от своя бюджет още 20 % от общата стойност. Заемът на държавата от Световната банка е общо 87,4 млн. евро. По този заем има средства за няколко обекта, единият от които е „Луда Яна“. Заедно с нашия язовир държавата изгражда още язовир „Пловдивци“ в община Рудозем, който вече се строи, предвижда рехабилитация на язовир „Студена“ край Перник, както и почти всички дейности по язовир „Нейковци“ край Трявна.

Договорът на „Щрабаг – Станилов“ за строителство е на стойност 56.3 млн. лв. с ДДС. Отделно цената на проекта включва също 2.7 млн. лв. за обследване и проектиране, както и 2.5 млн. лв. за надзор.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.