Внук на бележит копривщенец представи книга за него пред ЖД „Райна Княгиня”

Иван Пехливанов гостува за трети път в Панагюрище

%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8

„Всички знаем къде се намира площад „Джумая” в Пловдив, но малко са хората, които знаят за един паметен знак, поставен на този площад, с глава на свещеник и разтворена книга, от която четем: Тук, на 15 юли 1876 г., е обесен Поп Никола Белчов, възрожденски книжовник, заклинател на копривщенските въстаници”.

С тези думи Лушка Караянева започна представянето на правнука на Поп Белчов – Иван Пехливанов, който бе скъп гост на ЖД „Райна Княгиня”.

Приятелската среща се състоя на 18 октомври в Клуб на пенсионера и бе трета поред за госта и домакините. Поводът този път беше представянето на книгата, посветена на неговия бележит прадядо, озаглавена „Попъ Никола Г. Белчовъ – Копривщенецъ”.

Това е и първата документална творба за него. В нея чрез средствата на художествената документалистика Иван Пехливанов описва живота на своя прадядо, заклинател на копривщенските въстаници през епичната 1876 година. Авторът изразява и своя възторг и преклонение пред таланта и личността на Никола Белчов.

„Такива книги са ни нужни днес! Ние трябва да се върнем в миналото, да си спомним за героизма на толкова българи, които са пролели кръвта си за свободата на България!”, категорична беше Караянева.

Предполагам не се смущавате от факта, че днес няма да говорим за панагюрец, а за копривщенец”, заяви Пехливанов пред събралите си дами, като се обоснова, че „за един истински родолюбец няма никакво значение, когато стане дума за възрожденец, дал живота си Отечеството, от къде, а единственото чувство, което можем да изпитаме, е на преклонение”.

„Лично аз благоговея пред всички герои от Средногорието, а и не само”, категоричен бе Иван Пехливанов. Той представи ключови моменти от биографията на Поп Никола Белчов.

Иван Пехливанов представя поп Никола и като автор на ръкописна песнопойка и 32-те песни в нея и подробно разказва за нея в книгата. Ръкописът служи за фон на портрета на поп Никола при оформянето на първата корица на книгата.

Интересна е съдбата на Песнопойката, която може да бъде научена от новоизлязлата книга. Внукът на попа – бунтовник проследява живота му от ранните години в Копривщица, неговото учение в Пловдив и учителстването му в Ситово, Сатъ Бегово, ръкополагането му за свещеник и службите му в Геген и Копривщица.

Повече място в книгата е отделено за включването на поп Никола в тайната завера по подготовката на Априлското въстание, неговото избухване, погромът му, арестуването му и попадането в затвора, издаване на присъдата и последните стъпки към бесилото.

Поп Никола Белчов завършил живота си с думите: „Сбогом, братя! Прощавайте!” – извикал той високо и с твърдост пристъпил към палача”.

На срещата присъстваше и съпругата на Иван Пехливанов, която особени чувствено прочете текстове на песни и стихотворения, намерили място в книгата и разгръщащи допълнително образа на бележития свещеник.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.