Започна строителството на язовир „Луда Яна“

Да е готов до края на 2018, обещаха изпълнителите

Официално бе даден стартът на строителството на язовира за питейно водоснабдяване „Луда Яна“ и пречиствателна станция за питейна вода към него. Това стана във вторник, 25 октомври, а гост на събитието бе министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Сред официалните лица бяха още народният представител Дончо Баксанов, областният управител на област Пазарджик Гинче Караминова, зам. областният управител Стефан Мирев, председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, общински съветници, както и кметове на населени места в общината. На събитието присъстваха също и представители на изпълнителите на фирмите, които ще извършват строителството на язовира – Йохан Пьолцл от „Щрабаг-АГ“, Австрия и инж. Георги Станилов от „Станилов“ ЕООД, България. Гости на церемонията бяха също така представители на Световната банка – Тома Янакиев, Орлин Диков и Ивелина Таушанова, проф. д-р Лъчезар Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“ АД, инж. Делчо Николов – изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ АД.

%d1%8f%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%80За така чаканата с години първа копка бяха пристигнали и много жители на града и общината.

Церемонията започна с тържествен водосвет, отслужен от Негово благоговейнство отец Стоян Манолов.

„Днес започва началото на края на една дълго мечтана, лелеяна, най-значимата постигната цел през последните 30 години – стартиране на реалното строителството на язовир „Луда Яна“ – това бяха думите, с които кметът Никола Белишки започна официалната церемония. Той накратко разказа историята на строителството на язовира започнало още през 1986 г. Белишки също така посочи, че язовира ще е в първата 50-ица в страната по своя обем. Той ще даде възможност да се развие поливното земеделие, а също така и туризма, чрез водни атракции и спортове, заяви още кметът на общината.

„За мен е голяма чест, че в нашата област ще се случи този голям стратегически проект“, заяви областният управител Гинче Караминова.

%d0%bb%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0„Инвестицията е изключително важна и аз се надявам така както България е известна с Панагюрското златно съкровище, така ние, да оставим това съоръжение за поколенията“, заяви в обръщението си министър Павлова.

Представителят на Световната банка Тома Янакиев заяви, че „днешната церемония е от особено значение, защото започва едно дълго чакано строителство, а качеството, ефективността и равния достъп до водопроводни услуги са неща, които са залегнало в рамковия договор между Световната банка и България“.

%d0%b9%d0%be%d1%85%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d1%8c%d0%be%d0%bb%d1%86%d0%bb

Йохан Пьолцл

„За нас е чест, че сме избрани за изпълнител, който има възможността да завърши един проект, започнат преди 30 години. Това е много голяма мотивация за нас. Обектът от една страна е много интересен, но от друга и много сложен като изпълнение. Бихме искали да ви уверим, че ще изпълним всички дейности по строителството съобразно най-високите стандарти за качество. Също така искам да отбележа, че сме си поставили амбициозната цел да съкратим времето за изпълнение, което е 30 месеца и ще се опитаме да завършим проекта до края на 2018 година“, заяви Йохан Пьолцл от „Щрабаг-АГ“.

„За нас качеството е икона“ потвърди думите на своя съдружник инж. Георги Станилов от „Станилов“ ЕООД,

%d1%8f%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%80-%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%86-%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0След това в събитието започна една по-специална част, а именно – вграждането в основите на язовирната стена на капсула на времето, която съдържа обръщение към идните поколения. Министър Павлова прочете посланието пред присъстващите (можете да го прочете и вие по-долу), след което го постави във метална капсула, а нея в специално сандъче. То бе положено в предварително подготвеното „легло“ след, което всеки от официалните гости добави по лопата-две бетон. Върху повърхността на така положената строителна смес министър Лиляна Павлова изписа „2016“.

Това бе и краят на официалната част на събитието.

Изграждането на язовир „Луда Яна“ ще бъде завършено в рамките на Проект за развитие на общинската инфраструктура, който се финансира чрез заемно споразумение от Световна банка. Стойността на обекта е 56,3 млн. лева с ДДС, 80% от които са заемни средства, а 20 % са съфинансиране от държавния бюджет.

Строително-монтажните работи ще бъдат изпълнени от консорциум „Щрабаг – Станилов“.

Общият обем на язовир „Луда Яна“ ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. По време на изпълнението на обекта ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършването му се предвижда на него да работят 30 постоянни служители.

Язовирът ще осигурява с питейна вода Панагюрище, Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, а също и мина „Радка” и площадките на „Оптикоелектрон” и „Асарел”. То ще може да осигури водоподаване и за населени места от общините Пазарджик и Стрелча. Предвижда се той да доставя чиста питейна вода за общо 45 000 души.

Строителството на язовир „Лудя Яна“ започва през 1986 година и прекъсва през 2000 година с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения. След извършено задълбочено изследване на геоложкия и сеизмоложки риск е установено, че изградената до момента стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения ще бъдат разрушени и изградени наново.

%d1%8f%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%80-%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d1%81%d1%83%d0%bb%d0%b0Според народните предания старите майстори вграждали сянката на жена в строените от тях сгради и съоръжения, за да бъдат те здрави и издръжливи. Затова днес, позовавайки се на традицията, вграждаме това послание в основите на язовир „Луда Яна“, чието строителство възобновяваме, за да бъде той качествено построен и да осигурява постоянно водоснабдяване за всички живеещи в района на Панагюрище.
Водата е извор на живот. Тя е началото на всичко. Символ е на чистотата и на здравето. Задължителна част е от обредите и вярванията за доброто. Водата носи плодородие, а по този начин и богатство, и щастие. Освен това, шепотът на водата е гласът на нашите предци. Затова и ние като тях трябва да отдадем почит на това природно богатство и да го ценим. Затова и рестартираме строителството на язовира след 16-годишно прекъсване, за да може направеното от нас да утолява жаждата на млади и стари и да носи просперитет.
Днес, в навечерието на Димитровден, Деня на строителя, когато започваме изграждането на „Луда Яна“ полагаме това наше послание: Нека всички бъдещи поколения на Средногорието пазят и поддържат не само този язовир, но и българските традиции. Нека бъдат добри, да се учат и живеят в богатство и мир. Да пазят българската история, народна памет и култура и да отглеждат поколения, надарени със знания, възможности и визия за една по-добра България. Народът ни е оцелял през вековете именно, защото се е уповавал на тези ценности и те са тези, които ще го съхранят и занапред, за да може след време той да отбелязва такива постижения в развитието си, които да са съизмерими с Панагюрското съкровище, което сега прославя страната ни по света.
Днес, 25 октомври 2016 г., при управлението на второто правителство с министър–председател Бойко Борисов, започваме реалното изграждане на язовир „Луда Яна“. Вграждаме това послание в стената му с надежда, че когато след 100 години то бъде прочетено, България ще бъде богата, мирна и просперираща държава. Ние поставяме основите на това и вярвам, че с общите усилия на всички мъдри и родолюбиви хора у нас ще успеем да го постигнем.

Снимки от събитието може да видите тук.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.