Конкурсът „Елена Николай“

През есента на 2013 година Панагюрище отвори нова страница в културния си живот. Първият международен конкурс за млади оперни изпълнители „Елена Николай“ стана факт. Отдавна идеята за провеждането му се радва на голяма приемственост. Години наред познатият на интелектуалните среди историк и краевед, обичаният и уважаван Георги Гемиджиев, изследва и събира материали за живота на оперната прима. Мнозина знаят, че желание да се осъществи такъв конкурс има председателят на Фондация „Съкровищата на Панагирик” – поетът Иван Станчев, който още тогава изработва специална концепция.
До осъществяването му се стигна, едва когато влезе в сила мандата на сегашния кметски екип, който заложи в програмата си за управление провеждането му.
Самият конкурс донесе на ценителите на класическата музика и истинското изкуство незабравими емоции. Привлече едни от най-талантливите млади изпълнители, усмихнати и одухотворени, жадни за срещата си голямата сцена.

2013 година

%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-2013

В продължение на два дни – 28 и 29 октомври 2013 г., 41 млади таланти от 9 държави бяха оценявани от авторитетно жури в състав: примадоната на италианското белканто Бруна Балиони – почетен член и трима световно известни български оперни гласове – Христина Ангелакова, председател, Калуди Калудов и Дарина Такова.
След продължителен и тежък първи тур достигнаха 22 участници. Те показаха изключителни певчески качества и гласови данни. Голямата награда „Елена Николай” и сума от 1500 лв. бе присъдена на 27 – годишната Беса Лугичи от Прищина, Косово, която впечатли журито с изключителен глас, вокална техника, подчертано присъствие на сцената, майсторски певчески интерпретации и не на последно място – талант.
Първа награда от 1500 лв. при жените получи Вера Гиргинова, втора награда и 1000 лв. спечели Доротея Доротеева. Третото място си поделиха два мецосопрана – Мария Жекова и Мая Миятович (Сърбия).
Първа награда за мъже не бе присъдена.
Втора награда спечели басът Делян Славов.
Трета награда получиха Александър Носиков и Костадин Мечков.
Специалната награда за най-млад изпълнител и 500 лв. бе връчена на Димитър Арнаудов, а специалната награда за изпълнение на творба от български композитор и 500 лв. получи Александър Носиков.
Дипломи за поощрение и участие в галаконцерта получиха финалистите Гиргина Гиргинова, Силвия Ангелова, Йована Чурович (Сърбия) и Томас Хамфрис (Великобритания).

2014 година

%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-201429 млади оперни певци от България, Македония, Сърбия, Италия и Испания, се включиха в надпреварата за награди във второто издание на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”. Почетен патрон на музикалния форум бе Вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова.
Конкурсът се състоя от 30 октомври до 1 ноември на сцената на Театър Дом-паметник Панагюрище в два тура, като до втори тур бяха допуснати 18 кандидати. Авторитетно жури в състав от световни оперни имена: Христина Ангелакова – Председател на журито и членове: Дарина Такова, Радмила Бакочевич (Сърбия), Джорджо Мериги и Франческо Ернани от Италия, имаше нелеката задача да разпредели наградите между 11 млади оперни певци.

%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b9%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%87-%d1%81%d1%8a%d1%80%d0%b1%d0%b8%d1%8fПърва награда жени бе присъдена на 23-годишното сопрано Евгения Йеремич от Сърбия, която спечели още две допълнителни награди: наградата на публиката за изпълнение на ария от български композитор и дебют в спектакъл на Пловдивската опера. Носителят на първа награда за мъже, който спечели и приза за най-добро изпълнение на ария от Моцарт стана Алек Аведисян. Той бе награден и с участие на Единадесетия музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец. На Алек Аведисян се присъжди и допълнителна награда, предоставена от Държавна опера Русе за дебют в спектакъл на театъра.
Втората награда за жени поделиха Биляна Трайковска и Гонца Богоромова от Македония. Втора награда мъже спечели басът Стефан Димитров (България).
Трета награда жени отново поделиха два мецосопрана – Йоана Кадийска и Венера Котларова, а третата награда мъже – тенора Роберто Вирджили от Италия и баритона Август Методиев от България.
Наградата за най-млад изпълнител от второто издание на конкурса отиде у Божидар Божкилов – бас, на 21 години.
Със специалната награда за участие в Майсторския клас на Дарина Такова през 2015 година, предоставена от Фондация „Лятна академия на изкуствата” – Созопол и фондация „Дарина Такова” за обучение и подпомагане на млади оперни певци бе удостоена Сребрина Минева (България).
Празничната вечер завърши с вълнуващ галаконцерт на лауреатите на Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” – Панагюрище`2014 в съпровод на оркестъра на Държавна опера – Пловдив с концертмайстор Виеслав Новак под диригентството на Лучано Ди Мартино.
Носителите на награди изпълниха арии от опери на Джоакино Росини, Гаетано Доницети, Шарл Гуно, Джузепе Верди, Рихард Вагнер, Любомир Пипков.

———————————————————

ОТЗИВИ

„За мен бе голяма чест да бъда част от този исторически момент за оперната история на България, към която Панагюрище добавя златна страница. Защото Елена Николай беше точно това за света. Благодаря на всички, които подкрепиха тази идея и ни направиха съпричастни към този исторически момент.”

Христина Ангелакова – Председател на журито

* * *

„Изключителен стил и амбиция в организацията на международния форум показаха хората, заели се с тази отговорна и нелека задача. Преди концерта, съвсем по европейски, те посрещнаха публиката с по чаша вино. Във фоайето на Театър Дом-паметник всички, дошли да се насладят на оперното майсторство на призьорите, имаха възможност да разменят своите впечатления и вълнения, и да се настроят за среща с Голямата музика.
Топлият и интелигентен прием на публиката сякаш озаряваше лауреатите и в едно с техния чар и младост, от тях струеше вълнение и обич, изисканост и стил.
Панагюрище им пожела да вземат тази искрена любов на публиката, да я раздават на хората, когато пеят на големите оперни сцени. И да запазят в сърцата си спомена за Панагюрище и неговата световно призната оперна прима – Елена Николай”

Мария Перфанова – в. „Време”

* * *

„Нашият малък възрожденски град, родно място на най-големите български будители, отново е център на ново Възраждане. Дълъг и труден е пътят на будителството. И не е случайно, че Денят на будителите съвпадна с Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“.
Да бъдат събудени усетът за истинните ценности, чувството за висша естетика и за висша човечност – това е ролята на оперния конкурс, това е ролята на класическата музика – най-съвършената изява на човешкия дух”.

Красимира Василева – филолог, педагог

* * *

„Във всичко казано прозира категоричното и окончателно мнение – това бе едно знаково културно събитие, което разчупи провинцията ни и ни понесе с мечтите за световните творчески постижения.
И нека вече си повярваме, че можем да бъдем по-смели и да не поглеждаме към сянката, а към хоризонтите си.”

Веселина Велчева – гл. редактор на в. Време”

Снимки от награждаването и галаконцерта на лауреатите от „Елена Николай“ 2013, може да видите тук и тук.

Снимки от награждаването и галаконцерта на лауреатите от „Елена Николай“ 2014, може да видите тук.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.