С конкурс и историческа беседа стартира Седмицата на духовността

%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d0%bc%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f

Думата будител предполага събуждане, будене от тъма, от мрак, от невежество. Къде сега е мракът? Нали основният проблем днес е „давенето” в информация. Но тъкмо затова днес е 100 пъти по-трудно и 100 пъти по-важно да запазиш ухото, окото, мисълта си будни в един вечно буден свят.

Водени от това убеждение от ЦПЛР и Общинска библиотека „Стоян Дринов” организират конкурса за мултимедийна презентация, за ученици от 5 до 12 клас, „Панагюрските будители през Възраждането”.

Най-добрите презентации бяха представени тази сряда, 26 октомври в камерната зала на Театъра Дом-паметник, с което стартира и Седмицата на духовността, посветена на будителството в Панагюрище.

Трудовете на участниците бяха оценявани от жури с председател Ирина Ботева – главен уредник в Историческия музей и членове Пенка Дюлгярова – главен експерт „Образование и младежки дейности” и Стефан Рапонджиев – директор на ОБ „Стоян Дринов”.

Впечатленията си от конкурсните работи изказа Ирина Ботева. Тя сподели, че се чувства изключително удовлетворена от факта, че в конкурса са се включили много ученици, сред които особено голям е броят на гимназистите. Ботева поздрави участниците за задълбочените презентации и положения труд.

Всички участници в конкурса получиха грамоти, а най-добрите презентации бяха отличени и с награди.

%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%80-%d1%85%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2

След церемонията се проведе среща-разговор с доц. Петър Хаджинаков, преподавател по история на литературата в ПУ „Паисий Хилендарски”.

Заедно с присъстващите ученици той дискутира на тема „Интелектът-оръжие на бъдещето”.

Седмицата на духовността продължава на 28 октомври, когато ще има Ден на отворените врати в библиотеката и фотодокументална изложба в музея.

На 31 октомври ще бъде представена книгата на Петър Карапетров за Априлското въстание, а на 1 ноември вечерта група Хоризонт ще изнесе концерт в подкрепа на българския език и българската музика в ефира.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.