Как и за кого ще гласуваме на 6 ноември

Как да гласуваме

Дeнят зa глacyвaнe в cтpaнaтa щe зaпoчнe в 7.00 ч. и щe зaвъpши в 20.00 ч., aкo в тoзи чac пpeд пoмeщeниeтo зa глacyвaнe имa нeглacyвaли глacoпoдaвaтeли пpeдceдaтeлят и ceкpeтapят нa ceкциoннaтa избиpaтeлнa кoмиcия ycтaнoвявaт тeхния бpoй и caмoличнocт. Нeглacyвaлитe глacoпoдaвaтeли пpeдaвaт дoкyмeнтитe cи зa caмoличнocт нa кoмиcиятa и ce дoпycкaт дo глacyвaнe cлeд 20,00 ч., нo нe пo-къcнo oт 21,00 ч. Глacyвaнeтo ce пpoвeждa в избиpaтeлнитe ceкции, в кoитo щe ce глacyвa зa пpeзидeнт и вицeпpeзидeнт нa Рeпyбликa Бългapия.

%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5Избиpaтeлитe, кoитo ce явят дa глacyвaт в дeня нa пpeдcтoящитe избopи – 6 нoeмвpи т.г., щe тpябвa изpичнo дa дeклapиpaт пpeд cъoтвeтнaтa ceкциoннa избиpaтeлнa кoмиcия (СИК), чe жeлaят дa глacyвaт и зa нaциoнaлния peфepeндyм. Сaмo тoгaвa кoмиcиятa щe им дaдe и бюлeтинa зa peфepeндyмa. Избиpaтeлят oбaчe нямa дa бъдe питaн дaли иcкa дa глacyвa зa пpeзидeнт и вицe, зaщoтo c пpoмeнитe в Избopния кoдeкc тoвa глacyвaнe cтaнa зaдължитeлнo.

Във вота за държавен глава

Член на СИК трябва да откъсне бюлетината пред избирателя от кочана, да покаже, че е празна, да й удари един печат на гърба и да я сгъне по указан от ЦИК начин. След гласуването тя се сгъва по същия начин, за да е сигурно, че ще се опази тайната на вота.
Паралелно с изборите за президент и вицепрезидент предстои и национален референдум.

%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%85%d0%b8%d0%ba%d1%81За да се участва в референдума,

всеки гласоподавател трябва да получи от член на секционната избирателна комисия (СИК) бюлетина и празен непрозрачен плик. Бюлетината се попълва по избран от гласуващия начин в тъмната стаичка, след което се сгъва и поставя в плика. На бюлетината не се слага печат, тъй като няма такова изискване в закона за референдумите, обясняват от ЦИК. И тук се признават знаците „Х“ или „V“, попълнени със син химикал в квадратчетата „да“ или „не“.
Ако бюлетината за референдума не е поставена в плик, тя ще се брои за невалидна. Това ще е една от съществените разлики между гласуването в националното допитване и на президентските избори. На вота за държавен глава плик няма, а на бюлетината се удря печат преди и след гласуване.

Въпроси Референдум 2016 г.

%d1%80%d0%b5%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d1%83%d0%bc

Листа на кандидатите за президент

С №1 в бюлетината щеше да бъде вписана кандидат-президентската двойка Светослав Витков (кандидат-президент) и Иван Велков (кандидат-вицепрезидент) от Инициативен комитет. (Отказана регистрация)

С № 2 ще са Веселин Марешки (кандидат-президент) и Петър Петров (кандидат-вицепрезидент), издигнати от Инициативен комитет.

С № 3 в бюлетината избирателите ще могат да гласуват за Велизар Енчев (кандидат-президент) и Биляна Грънчарова (кандидат-вицепрезидент) от ПП „Движение за радикална промяна българската пролет“.

С № 4 в бюлетината ще участват независимите кандидати Пламен Орешарски (кандидат-президент) и Данаил Папазов (кандидат-вицепрезидент).

С №5 в бюлетината ще бъдат включени кандидатите на ПП „Християн-социален съюз“ – Жорж Ганчев (кандидат-президент) и Кольо Парамов (кандидат-вицепрезидент).

С № 6 в бюлетината ще бъдат независимите кандидати Диана Димитрова (кандидат-президент) и Габриел Герасимов (кандидат-вицепрезидент).

С №7 в бюлетината гласоподавателите могат да гласуват за кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков (кандидат-президент) и Съби Събев (кандидат-вицепрезидент).

С № 8 в бюлетината ще бъда вписани независимите кандидати Бисер Миланов – Петното (кандидат-президент) и Красимир Настев (кандидат-вицепрезидент).

С № 9 в бюлетината щеше да са независимите кандидати Владимир Кузов (кандидат-президент) и Борислав Ноев (кандидат-вицепрезидент). (Отказана регистрация)

С № 10 в бюлетината ще са Александър Томов (кандидат-президент) и Радослав Радославов (кандидат-вицепрезидент) от ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“.

С № 11 в бюлетината ще може да се гласува за Йорданка Колева (кандидат-президент) и Веселин Христов (кандидат-вицепрезидент), издигнати от Инициативен комитет, представляван от Иван Иванов Стамболиев.

С № 12 в бюлетината ще участва кандидатпрезидентската двойка на КП „ПП Движение 21 – ПП НДСВ“ Татяна Дончева (кандидат-президент) и Минчо Спасов (кандидат-вицепрезидент).

С № 13 в бюлетината ще бъдат Румен Радев (кандидат-президент) и Илияна Йотова (кандидат-вицепрезидент), издигнати от Инициативен комитет, представляван от Стефан Ламбов Данаилов, подкрепяни от БСП.

С № 14 в бюлетината ще бъдат кандидатите на ПП „Българска демократична общност“ Господин Тончев (кандидат-президент) и Андрей Андреев (кандидат-вицепрезидент) в листата.

С № 15 в бюлетината ще бъдат вписани кандидатите на КП „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин (кандидат-президент) и Любомир Халачев (кандидат-вицепрезидент).

С № 16 в бюлетината ще бъдат независимите кандидати Камен Попов (кандидат-президент) и Георги Неделчев (кандидат-вицепрезидент).

С № 17 в бюлетината ще бъдат включени кандидатите на ПП ГЕРБ Цецка Цачева (кандидат-президент) и Пламен Манушев (кандидат-вицепрезидент).

С № 18 в бюлетината ще бъдат записани Румен Гълъбинов (кандидат-президент) и Веска Волева (кандидат-вицепрезидент), издигнати от Инициативен комитет, представляван от Ивайло Пламенов Велинов.

№ 19 жребият отреди за кандидатпрезидентската двойка на КП „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Красимир Каракачанов (кандидат-президент) и Явор Нотев (кандидат-вицепрезидент).

С № 20 ще бъде вписана кандидатпрезидентската двойка на ПП „Балканска демократична лига“ Кемал Рамадан (кандидат-президент) и Момчил Добрев (кандидат-вицепрезидент).

Под № 21 ще бъдат независимите кандидати Пламен Пасков (кандидат-президент) и Светозар Съев (кандидат-вицепрезидент).

Под № 22 ще са кандидатите на ПП „Българско национално обединение“ Димитър Маринов – Митьо Пищова (кандидат-президент) и Радослав Петров – Радо Шишарката (кандидат-вицепрезидент).

С № 23 в бюлетината ще са независимите кандидати Николай Банев (кандидат-президент) и Сали Ибрям (кандидат-вицепрезидент).

Новото в бюлетината ще бъде квадратчето „Не подкрепям никого“. Гласът ще се брои за действителен, но не се разпределя пропорционално към никоя от кандидатпрезидентските двойки. Това ще увеличи активността на избирателите, но няма да се отрази при разпределянето на гласовете.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.