Влияе ли ви смяната на часовото време

Кое е по-неприятното от часовника като дразнител?!

Как се чувстваме при смяната на часовото време, усещаме ли разлика в настроението си, в работоспособността и пр.? С този въпрос се обърнахме към случайни хора от Панагюрище, буквално „на тротоара”. Тоест „изследването” ни е съвсем непрофесионално, но пък интересно. Още повече, че от неделя насам специалисти не заливат със съвсем противоречиви твърдения – от крайно негативни, до изключително позитивни.

liatno-chasovo-vreme-stres-zaДвижението на будилника с час напред или час назад предизвика и спорове в Еврокомисията, която обаче така и не можа да реагира. този „огромен” проблем остана за доразглеждане догодина. Чуха се обаче от микрофоните и логични гласове, че промените са излишни, тъй като не водят до спад в разхода на ел. енергия. А това е бил първоначалният мотив за въвеждането на смяната в часовото време.

На случаен и бих казала приятелски принцип попитахме 37 човека какви са усещанията на организма от смяната на часа. От тези 37 жените преобладават, те са 25.

Отговорите и особено коментарите бяха много различни и забавни. Като цяло преобладаваха мненията, че смяната не действа никак. С този отговор се ангажираха над половината запитани – 24, от тях 18 жени. С ясно усещане за смущение в състоянието бяха 7 човека, 3 от тях мъже. 6 от запитаните не можаха да дадат отговор и коментираха нашега, че сега се замислят и не могат да преценят кой отговор биха дали. Един от мъжете дори каза, че „смущенията са за хората без работа, защото имат време да мислят за психиката си”. Млада майка пък сподели, че не часовника, а пеленачето определя часовото й време и настроението.

Един от положителните отговори, тоест че смяната на часа има отрицателно въздействие, дойде от мъж, който сподели, че по принцип спи малко и връщането на часовника сега го „прави ранобудник преди първи петли”. Млада дама пък сподели, че ранното стъмване не й харесва, защото „времето за купон намалява”.

Всички без изключение споделиха, че есенното връщане на часовника всъщност им допада, заради „правото да спиш един час повече”. Обаче пролетното връткане на стрелките е много неприятно, заради късното заспиване и необходимостта от с час по-ранно събуждане. А сега, на старта на зимата, единият час повече за спане поне в първото денонощия не се таксува като нещо крайно положително.

Като обобщение изводът, който се налага е – няма значение, „един час повече или по-малко няма да ме направи по-щастлива”. Други неща са по-важни! Кое, питам, изборите ли? При което настана буен смях!

Анкетата обобщи Веселина Велчева

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.