„Оптикоелектрон” в класация „ГЕПАРД”

Добре прочетените икономически уроци

Специализираната търговска компания „Оптикоелектрон Груп”АД в Панагюрище отчете 48,44 % ръст на продажбите през 2015 г., прогнозира запазване на ръста през 2016 г. и нарастване през 2017 г. Това сочат данните, които изведоха „Оптикоелектрон” на позиция № 9 за областта в класацията „ГЕПАРД” за най-динамично развиващите се предприятия в страната. В класацията за областта пред „Оптикоелектрон” са основно дружества с непроизводствен профил.

%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%87%d0%b5%d0%b2

Инж. Иван Гарчев

Причината за трайния напредък на дружеството през последните години изпълнителният директор на „Оптикоелектрон Груп” АД инж. Иван Гарчев открива в опазването на кадрите. „Сега берем плодовете на успешната си политика от кризисните 2009-2010 г, когато успяхме да запазим с цената на загуби най-важния капитал – инженерите и специалистите”, убеден е той.

Сред добре научените икономически уроци в годините след приватизацията на дружеството през 1999 г. е този, да се разчита основно на собствени сили и рядко да се прибягва до банкови заеми. Всяка година в групата са инвестирани между 1 и 4 милиона лева, основно от печалбите. Периодично е закупувано ново оборудване, с което инженерите и специалистите успяват да произведат много повече стойност за по-малко време. Днес общата стойност на активите е над 30 млн. лева. очакванията за ниво на продажбите в края на настоящата година са за над 30 млн. лева.

Разширяване на пазарите

Прогнозата на мениджърския екип на компанията е търсенето на оръжейна продукция през 2017 г. да се запази високо. А това е основно звено в номенклатурата на „Оптикоелектрон”.

За да успее да отговори адекватно на засиленото търсене на военна продукция, а и на гражданска, „Оптикоелектрон“ осъществява стратегическа инвестиционна програма и през 2015 г. и 2016 г. изцяло е подновено оборудването на механичен завод.

Важна част от изделията за военната индустрия са прицелните системи за стрелково и артилерийско въоръжение, лазерни далекомери, инфрачервени камери и мобилни системи за наблюдение. Фирмата осъществява директен износ към 40 страни, както и износ чрез български фирми като „Арсенал” и „Кинтекс”. Мениджърският екип залага през 2017 г. на производството на нови лазерни целеуказатели, нощни уреди от най-ново поколение и термовизионни системи.

Любопитна е вметката на инж. Иван Гарчев, че всъщност от 20 години те не са имали продажби на българския пазар, т.е. за българската армия. И „вината” според него не е в дружеството. Всичко отива за износ, а пазарните партньорства непрекъснато се увеличават.
Едновременно с това в дружеството запазва внимателно капацитета си за граждански изделия. „Нашето предимство за предприятие от среден европейски мащаб е, че притежаваме технологии, които могат във всеки момент да бъдат натоварени на предела им. И второто е, че можем във всеки един момент да намерим работа за механиката и оптиката, които не са пряко свързани с военното производство”, споделя инж. Гарчев и отново подчертава правилното решение от кризисните години 2009-10-та, когато групата успява да съхрани човешкия ресурс. Сега в дружеството работят 730 човека, 200 от които са с висше образование, а всеки четвърти, работещ в групата „Оптикоелектрон” е инженер.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.