В сложни времена е нужно обединение

„С вяра, че утре ще има по-добри дни за всички, стартираме едно ново обединение в село Баня. Това е обединение на потомците на наши близки, участвали, а някои от тях загинали във войните Балканска, Междусъюзническа, Отечествена война”. Това каза за „Време” Димитър Милчев, жител на с. Баня пред паметния знак, посветен на българо-руската дружба в парка на селото. Той още сподели, че е дошло време за обединение, а то минава през дружбата между хората, през срещите, разговорите, дискусиите, в които всеки ще има възможност да сподели своите възгледи по многобройните наболели в съвремието ни въпроси. Не само в страната, но и в света.

%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8В подкрепа на тези думи се включи и Пандали Бозаджиев, който посочи, че моментът в страната е сложен, имайки предвид ситуацията след президентските избори, и не бива никой да си позволява да изтъква, че единствено неговото мнение е правилно. Нито пък да се търсят само грешките у другия. „Не бива да загърбваме и своята история от близкото минало. Все още има живи герои от антифашистката борба и нашите деца и внуци трябва да знаят за онези времена и да се гордеят с миналото на своя род.”, допълва Бозаджиев.

Десетината жители на Баня си направиха обща снимка пред паметния знак, откъдето започва Алеята на българо-руската дружба в селото, обявена като такава преди десетилетия, по времето, когато бяха трайни и изглеждаха неразрушими контактите с побратимения с Панагюрище Ставропол. А договорът за това братство започва да се случва в началото на 70-те години на 20 век. Оттогава датира и дружбата с германския град Ауе, вече съвсем забравен.

С спомените си от онова време участниците в срещата споделиха факти от тази недалечна история и поспориха дали в паметната плоча, поставена през 1977 година, има послание към поколенията, каквато беше незабравената и до днес традиция.

Позабравената история не породи тежки мисли у банци, събрали се, за да ознаменуват създаването на своето ново обединение. Напротив, те огласиха, че ще предприемат действия за поставяне поне на паметна плоча, ако не и паметник, на своите близки, загинали или участвали във войните, които България води през 20 век.

За участие в приятелската среща бяха поканени и настоящият председател на панагюрската организация на БСП Светлана Парашкевова, кметът на селото Стоян Ножделов и секретарят на Читалището Радка Мутева.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.