Суровоядството – начин на живот

С манията по здравословното хранене, наред с вегетарианството и веганството суровоядството вълнува все повече съмишленици на здравословния начин на хранене и набира сериозна популярност сред хора от всякакви възрасти. Впрочем статистическите проучвания сочат, че в последните години здравословното хранене е особено модерно.

%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%8f%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be3Домашно сготвената храна и био храните започнаха да се ценят все повече от хората.

Както се разбира от самото име на този тип хранене – суровоядство, става въпрос за ядене на сурова храна, тоест тя не бива да е минала термична обработка или да е била замразявана, а ако е сушена, то това трябва да се е случи изцяло по естествен път.

Хората приемат не само определен начин на хранене, но и философията, която идва с него.

То се заражда още през 19 век. За негов баща се смята Максимилиан Оскар Бирхер-Бенер. Лекувайки се от жълтеница, д-р Бенер известно време яде основно ябълки. Именно в този период от живота лекарят разбира колко полезно може да бъде храненето предимно със сурови плодове и зеленчуци. През 1897 г. швейцарският медик отваря свой санаториум „Жизнена сила“ (Vital Force) в Цюрих, където лекува хора чрез различни методи, а водещият е бил именно яденето на сурови храни.

Други защитници и пионери на суровоядството от този век са Норман Уолкър и Макс Гърсън. Уолкър е изобретателят на пресата за сок и е твърд привърженик на пиенето на фреш от прясно изстискани плодове.

Макс Гърсън е автор на алтернативна терапия чрез диета, за която се твърди, че може да лекува рак. Хиляди хора се осланят на диетата и вярват в нейното терапевтично и почти чудодейно влияние върху организма.

Режимът на хранене на Гърсън се състои основно от това пациентът да се придържа към вегетарианските принципи и сутрин се изпиват поне 250 мл прясно изстискан сок. През 2008 г. e реализиран филмът „Красивата истина“ (Beautiful Truth), в който тийнейджър търси лекарство за рак и говори с различни хора, които са запознати с диетата на Гърсън.
Поддръжниците на суровоядството твърдят, че този начин на живот ви прави по-щастливи, по-усмихнати, по-слаби и красиви, по-мили и добри, но доказателства за полезните страни на суровоядството има толкова, колкото и за вредите му.

Суровоядството следва своите правила:

Правила в
суровоядството:

Първо – алкохол, кофеин и рафинирана захар – абсолютно забранени

Второ – менюто трябва да е изградено от бобови култури, плодове и зеленчуци, кълнове, водорасли, пълнозърнести храни, ядки. Освен всичко това ще се наложи и да приемате някои витамини като В12. Този витамин е изключително важен за човешкия организъм. В естествена форма се съдържа единствено в храните от животински произход. Липсата му води до анемия и неврологични увреждания. Не е проблем обаче да бъде приеман в синтетична форма (има различни видове хранителни добавки или комплекс витамини), важното е да се приема редовно.

%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%8f%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be2Повечето хора, които решават, че искат да бъдат суровоядци отказват от един път готвеното и месото. Това води до известен стрес и често човек се връща към старите си навици, като след това се чувства угнетен, че няма воля. Това обаче е временно, пък и водещо във всяко едно ново начало е желанието.

Суровоядството изисква повече време в кухнята, за да се пасират, изстискват и нарязват голямо количество зеленчуци и плодове. Ако все пак искате малко да затоплите храната си, трябва да се знае, че не се допускат повече от 50 градуса.

Сурова хранителна диета обикновено включва: боб, пресни плодове и зеленчуци, прясно приготвените плодови и зеленчукови сокове,зърнени, бобовите растения, мляко от млад кокос, ядки, други органични или естествени храни, които не са били преработени, дестилирана вода, водорасли, семена, сушени плодове на слънце.

В зависимост от начина на живот в суровоядния режим могат да бъдат включени: яйца, риба (суши, сашими), месо, мляко и млечни продукти.

Има обаче и
някои негативни страни.

Тялото не свиква толкова лесно към новия начин на живот и започва усещане на един перманентен глад или че отново ти се яде вкусната манджа на мама. Някои споделят, че в първите месеци тялото им се отърсва от токскините и в следствие на това се появяват пъпчици, петна или подобни кожни проблеми, но всичко е строго индивидуално и не може да се каже със сигурност какви ще бъдат негативните страни, докато не се пробва на собствен гръб.

Хубаво е периодът на преминаване към суровоядството да се случи постепенно. Освен това е важно да помним, че ключът в това да сме здрави и щастливи е да не изпадаме в крайности и да тормозим организма и психиката си с определен режим на хранене, независимо, колко ни го хвалят и колко чудодейни резултати ни предричат.

Суровоядството не е за всеки, а диетологията е сложна наука и ако решите да опитате този начин на хранене, трябва задължително да се подложите първо на преглед при гастроентеролог за да сте сигурен, че сте напълно здрав и този вид хранене няма да отключи заболяване.

Храносмилателната система трябва да е в отлична форма, за да поеме подобно натоварване. Всяко рязко преминаване към нов, в случая драстичен хранителен режим, е съпроводено с известни рискове.

Ето списък с
храните, които трябва да се
консумират с повишено внимание:

Елда – зелените зърна са токсични, когато се ядат сурови. Ако се хапват в големи количества, те могат да бъдат токсични за хората със светла кожа. Елдата съдържа и фагопирин, което предизвиква фоточувствителност, както и някои други кожни проблеми.

Фасул – съдържа химикал, наречен фитохемаглутинин. Суровите шушулки може да бъдат токсични.

Ядки – съдържат амигдалин, който съдържа цианид.

%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%8f%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be1Пащърнак – съдържат фуранокумарин, химическо вещество, произвеждано от централи, като защитен механизъм срещу хищниците. Много фуранокумарини са токсични.

Месо – суровото може да съдържа вредни бактерии, паразити и вируси.

Мляко – суровото мляко може да съдържа микобактерии BOVIS, които могат да причинят белодробна туберкулоза.

Не е препоръчително да се консумират и сурови яйца!

При рязко преминаване към суровоядство организмът на човек, който не е свикнал с повишеното количество фибри в храната, може да изпита стомашно-чревни разстройства – подуване, дискомфорт, диария.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.