СИП “Екотуризъм” в СУ ”Нешо Бончев” с урок за разделното събиране и рециклиране на отпадъците

На 23 ноември, по време на 7 учебен час, в кабинет 2а в СУ ”Нешо Бончев” протече поредната инициатива на СИП “Екотуризъм” – урок за разделното събиране и рециклиране на отпадъците, с участието на ПИАР-а на РИОСВ – Пазарджик – г-жа Цветана Чочева.

%d0%b1%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8Учениците от VIIIa и VIIIб класове, участници в СИП-а, с интерес изгледаха видеоурока “Яко е да си еко” с участието на Ангел от “X-фактор”. След това бяха запознати с основните типове батерии, правилата за събирането им, методите за тяхното рециклиране и ползите за околната среда. Дискутираха по проблемите на замърсяването на природата с полиетиленови опаковки. Г-жа Чочева изнесе потресаващи статистически данни за мащабите на подобни локални замърсявания. Младите еколози работиха върху тест, с чиято помощ провериха своите познания относно разделното събиране и рециклирането на отпадъци. В края на часа им бе подарен контейнер за събиране на стари батерии. Г-жа Чочева изясни точно кои батерии се събират в подобни контейнери и как стигат те до рециклиращите компании. Насочи учениците и към някои офиси на известни фирми, където също може да се предават употребявани батерии.

Учителите г-жа Иванка Талева-Мазнекова и г-жа Мариела Варадинова, бяха както основни организатори, така и активни участници в урока. Той се проведе като част от инициативите на СИП-а във връзка с Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Броени дни преди рализирането му екипи от ученици проведоха информационна кампания по проблемите на разделното събиране и рециклирането на батерии. На всеки от етажите в училището са разлепени материали по посочените проблеми. Те подпомагат дейността на еколозите в училище, които ще се включат в течащия в момента конкурс за най-голямо количество събрани батерии.

Еко-инициативите на СИП-а продължават.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.