Едни от най-изявените малки шахматисти пристигат в Панагюрище

Организират поредното издание на новогодишния турнир

Новогодишен турнир по шахмат ще бъде организиран от Асоциацията на спортните клубове, Шахматен клуб „Оборище“, Секция по шахмат „Асарел-Медет“ и Българската федерация по шахмат.

%d1%88%d0%b0%d1%85%d0%bc%d0%b0%d1%82-2015

В миналогодишното издание на Новогодишния турнир в шахматната надпревара се включиха общо 30 играчи от различни възрастови групи

Вече е потвърдено участието в турнира на Симеон Тодев – шампион на Европейския съюз до 8 г. за 2016 г. Освен него в надпреварата ще се включат още около 17 състезатели от Шахматен клуб „Пловдив“ в категориите от 6 до 14 години. Сред тях има много изявени малки шахматисти с титли от европейски и световни форуми.

%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d1%88%d0%b0%d1%85%d0%bc%d0%b0%d1%82-2015

По време на закриването на миналогодишния турнир председателят на Шахматната секция на „Асарел-Медет“ Петьо Караджов дискутира с победителя в генералното класиране 9-годишния Александър Ташев някои стратегически разгиравания

Турнирът ще е открит и в него могат да участват всички желаещи. Той ще се проведе на 17 и 18 декември в зала „Арена Асарел“. Срокът за записване е до 20,00 часа на 16 декември на e-mail: cristo_l_kosturkov@abv.bg. Таксата за участие е 2 лв. Турнирът ще важи за БГ ело.

Турнирът ще стартира на 17 декември, събота, в 12,30 ч. с жребий за определяне на съперниците. Шахматната надпревара ще се проведе по Швейцарската система в 7 кръга, като за съставяне на двойките ще се използва съдийската програма Swiss Manager. Контролата ще се играе за 15 мин. с добавено време по 10 секунди на всеки изигран ход.

Основен показател за определяне на крайното класиране е общият брой събрани точки, а допълнителни показатели ще са: 1. Лична среща в същата точкова група; 2. Бухолц медиана; 3. Бухолц; 4. Брой победи. 5. Зонеборн Бергер. Важат правилата на FIDE за ускорен шахмат.

Главен съдия на Новогодишния турнир ще е Христо Костурков, а негов помощник – Петьо Караджов.

Награждаването на победителите и официалното закриване на турнира са определени за 12,15 часа на 18 декември, неделя. Първите четирима класирали се от община Панагюрище ще имат право на участие в отбора на Панагюрище за Държавното отборно първенство по шахмат.

В западния свят шахматисти от ранга на Симеон Тодев, макар и малки на възраст, са рекламни лица на големи компании и брандове. В този смисъл може би ще е от полза на някоя от панагюрските фирми, да има за свое лице шампион от най-интелигентния спорт – шахматът.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.