Възстановиха паметник в Бъта

Малко преди Коледа в Бъта бе възстановен бюст-паметникът на дядо Ненчо Върбанов – представител на селото в Първото Велико народно събрание на местността Оборище.

%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b1%d1%8a%d1%82%d0%b0Години наред пиедесталът на паметника стоеше празен, тъй като още в зората на демокрацията бронзовият бюст изчезва, подобно на много такива монументални произведения из цялата страна по това време. Всички те са предадени за скрап от „находчиви“ и безпаметни българи.

%d0%b1%d1%8e%d1%81%d1%82-%d0%b1%d1%8a%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0Ето че инициативата, подета от настоящия кмет на селото Георги Александров, вече даде плод. Между другото, идеята за възстановяването на паметника датира доста години назад, но сега вече е налице и резултат, което е най-важното в случая.

Гипсовият модел на някога съществувалия бюст паметник грижливо се съхраняваше в читалището в Бъта. Грижливостта и далновидното отношение към такава ценност бе безценна. По този гипсов модел в мащаб 1:1 бе изработен и възстановеният бюст-паметник. Този път материалът, в който е реализирана скулптурата, е варовик и едва ли ще привлече погледите на крадци. Той бе изработен от каменоделецът Георги Любенов от село Белащица, Пловдивско. Логистична подкрепа за възстановяването оказа панагюрският художник д-р Николай Радулов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.