МОСВ дава 3,5 млн. лв. за чиста околна среда

За 14-и пореден път Министерството на околната среда и водите обяви старт на националната кампания „За чиста околна среда“. От 2003 г. по тази програма се финансират малки проекти за общини, кметства, училища, НПО и пр. Грантовете са ниски, от 5 до 10 хиляди лева, но са насочени към конкретни дейности, свързани с малки инфраструктурни обекти, дейности за деца и младежи, екологични идеи за озеленяване, почистване, борба с нерегламентираните сметища и т.н.

money-263705-810x0Тазгодишната кампания е с бюджет 3,5 млн. лв. и отново се финансира от ПУДООС – Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ, където се изпращат и оценяват проектите. 2,3 млн. лв. са заделени за общините и кметствата, като максималният размер на финансирането е 10 хил. лв. 1,2 млн. лв. е бюджетът за училищата, детските градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие/ОДК. Таванът на проектите за тях е 5000 лв.

Срокът за подаване на предложения от училища и детски градини е 17 февруари, а за общини и кметства е 2 март. Проектите ще се класират до 14 април.

Най-високо ще бъдат оценявани предложенията, които се осъществяват с участие на децата, както и на техните родители, съобщават от ПУДООС. При общинските проекти висока оценка ще получат тези, които са свързани с почистване на замърсени площи и облагородяването им, създаване на зони за отдих, ремонт на стари площадки и други. И тук е важно участието на доброволци от населението.

Миналата година по програмата са кандидатствали 2655 проектни предложения, а финансираните са били 476, което е около 17 %. Парите идват основно от екологични такси, глоби и др., както и от управлението на инсинератора в Александровска болница.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.