Картини на български майстори в изложба от фонда на Музея

30 творби на значими наши художници могат да бъдат видяни в експозицията

Изложба с ценни картини от фонда на панагюрския музей бе открита миналия петък, 9 февруари. Събитието се състоя в централната сграда на музея и обединява общо 30 живописни и графични творби на едни от най-ярките художници в историята на българското изобразително изкуство.

%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%88%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2За инициативата и нейното осъществяване накратко разказа директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов. Пред присъстващите той посочи, че настоящата изложба е първата от поредица под наслов „Из фонда на Исторически музей Панагюрище“ и представя творби от голямото дарение на Иван Деянов.

Изложбата е обвързана и с факта, че на 19 октомври тази година се навършват 35 години от дарение Иван Деянов. Самият дарител произхожда от два големи възрожденски рода – единият е Хаджидеяновият род от Панагюрище и рода Бешкови от Свищов.

„Самият Ив. Деянов е познавал повече от художниците, чиито картини попадат в неговата колекция, а след това и като дарение в нашия музей“, подчерта още доц. Шопов.

„Самият дарителски акт на означава завръщане към възрожденските традиции. Не е тайна, че музеите попълват своите фондове предимно с дарения и по-рядко с откупки“, допълни още доц. Шопов.

%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%b2-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%beСред показаните в екпозицията творби присъстват автори като Илия Бешков, Дечко Узунов, Илия Петров, Георги Павлов – Павлето, Никола Тузсузов, Валентин Колев, Злати Чалъков. Любопитен момент е и наличието на две картини от ранните години на световноизвестният Христо Явашев – Кристо. Те са от периода преди да емигрира, когато е още студент в първи курс на Художествената академия в София. Двете творби са в камерен формат и представляват фигурални композиции. С притежанието на творби на Кристо могат да се похвалят малко музеи и галерии в България.

%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2Интерес за любителите на изобразителното изкуство представляват и двата автопортрета на Илия Петров, които са включени в изложбата. Ударите на четката успяват да предадат особено дълбок психологизъм и една характерна за похвата на работа на художника сияйност на багрите. Вкупом те придават на творбите ясен и разпознаваем авторов почерк, който също така е и много въздействащ.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 27 февруари. След това тя ще отпътува за Общинската художествена галерия в Дупница, където ще бъде официално открита на 3 март. Форматът на художествената експозиция ще бъде разширен двойно и ще включва общо около 60 картини от фонда на музея ни.

Снимки от събитието може да видите тук.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.