Глад за подготвени средни кадри тук и в страната

Новата роля за средното образование, което е призвано да предоставя на бизнеса добре подготвени средни кадри, обсъдиха макар и за кратко представители на бизнес средите в Панагюрище, поканени от минно-геоложката камара. В срещата взеха участие двама висши представители от служебното правителство в лицето на образователният министър проф. Николай Денков и министърът на икономиката Теодор Седларски. От кметският екип в срещата участваха кметът Никола Белишки и зам.-кметът Галина Матанова. Общината бе подготвила презентация за опита на Панагюрище в осъществяването на новия образователен приоритет и за съжаление организацията на срещата се бе нарушила, поради което презентацията даде само заглавие на форума.

С кратки думи министър Николай Денков поздрави участниците и постави някои акценти в политиката на министерството на образованието. Преди форума в зала „Луда Яна“ министърът на икономиката Теодор Седларски бе поканен от екипа на „Асарел-Медет“ да разгледа предприятието. При участието си в срещата министър Седларски също бе кратък. Посещението на Седларски в Панагюрище бе част от негов рейд из страната и разговор с екипите на производствените предприятия по места. Изводите са ясни – „скъсаните връзки между бизнеса и образованието, което от своя страна е най-големият проблем за предприемачеството в днешното му ежедневие“, както той се изразява.

Освен съгласие с мнението на министъра, заявено по друг повод, ще допълним, че идеята за дуалното образование все пак е една стара идея, което потвърждава правилото, че „новото е добре забравено старо“. Само ще припомним, че преди десетилетия младите хора излизаха от техникумите с професия, а такъв елемент имаше дори при завършващите реални гимназии. Имаше практики в истинска среда и колкото и да са били формални учениците наяве виждаха това, което четат в скучните учебници. Сега тази система има модерно име – дуално обучение, тоест теория и практика в дуо формат.

В разговора ни с проф. Денков преди старта на срещата, която закъсня доста фатално, сподели с „Време“, че ако ще търсим истинска положителна промяна в образователната система, то тя трябва да започне от първи клас, ако не дори от детската градина. Само че, допълни той, бизнесът не може да чака и трябва да му се помогне още сега колкото и да е трудно или половинчато.

Основен говорител по темата от страна на „Асарел-Медет“ АД бе Александър Чобанов, директор „Човешки ресурси“, който представи стратегията на дружеството в подкрепа на дуалното обучение в системата на минната промишленост. Зам.-кметът Г. Матанова презентира накратко опита, който има вече общината за прилагане на иновативния похват. В дискусията се включиха членове на Сдружението на предприемачите, а участник в срещата бе и Радка Кроснарова, която в момента е временно изпълняваща длъжността председател на Общинския съвет, тъй като титулярът в лицето на Христо Калоянов е зает с предизборната кампания.

Снимки от събитието може да видите тук.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.