Панагюрското златно съкровище ще се завърне отново през април

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще се завърне отново в Панагюрище идния месец. Това ще стане на 11 април, когато то ще бъде изложено в специално създадената за него зала трезор в Исторически музей – Панагюрище. Изящните тракийски съдове ще могат да бъдат видени от жителите и многобройните гости на града ни до 29 май.

По Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазване и развитие на културното наследство между Министерство на културата, Национален исторически музей и Исторически музей – Панагюрище е предвидено ежегодно експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище в залата трезор на Исторически музей – Панагюрище за период не по-малък от един месец.

При миналогодишното гостуване на оригинала на Панагюрското златно съкровище, хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на богатата и недостижимата по своята изящност на изработка орнаментика на тракийския сервиз. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.

Припомняме, че специално изградената зала трезор в Исторически музей – Панагюрище беше официално открита през 2012 година. Тя е дарение от „Асарел-Медет“ АД и лично от проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.