Девет ще лобират за нас в 44-я Парламент

Панагюрската история в старта на Парламента

Журналистът Тома Томов е най-възрастният депутат в 44-то Народно събрание и на него се падна честта да открие първата сесия на новия Парламент, което стана тази седмица. Той е депутат от гражданската квота на БСП, известен с опита си на политически коментатор и отлично осведомен анализатор.

Шарена е компанията на деветте народни представители, на които ще разчитаме ние, живущите в област Пазарджик, членове на стартиралия на 19 април парламент.

Тук са водачите на листите:

ГЕРБ – Екатерина Захариева, която бе макар и за кратко бе правосъден министър в предходното правителство

БСП – Славчо Велков, човек с ярка биография на експерт по сигурността, с военна кариера, специалист по източните политики.

Патриоти – проф. Станислав Станилов, по образование и професия археолог, активен сътворител на политиките и стратегиите на патриотите от десетина години назад.

ДПС – Сергей Кичиков, който е от Велинград, бивш общински съветник, владеещ руски и френски език, на 43 години.

Другите са Йордан Младенов от Пещера, Даниела Малешкова от Септември, Димитър Гечев от Велинград и Десислава Тодорова от Пазарджик. Интересно е присъствието в списъка и на адвокат Надя Тодорова – Клисурска. Ще видим участието й в Парламента на практика, а на този етап е позната като късметлийка, тъй като беше с № 10 в листата на БСП, което съвпадна с номера на червената бюлетина.

Димитър Главчев

Първото си заседание парламентаристите си избраха председател и зам.-председатели, както и секретари на Събранието. За парламентарен председател без нито един против и 81 въздържали се (от БСП плюс 1) бе избран Димитър Главчев, едно от опитните и популярни лица на ГЕРБ, активен защитник на политиките на партията си във всяко направление, класически партиен член. Негова подгласничка от партията начело на Парламента ще е Цвета Караянчева. Червените посочиха Валери Жаблянов, Патриотите се довериха на Явор Нотев. От ДПС посочиха жена – д-р Нигяр Джафер, а от „Воля” заложиха на единственото си популярно лице – Веселин Марешки. Всички бяха гласувани без коментар.

Тома Томов

Оказа се, че почти цялото кратко слово на Тома Томов при откриването на 44-я Парламент, бе свързано с Панагюрище. Той призова депутатите да забравят къде са за момент и да се прехвърлят във времето на възкресението на българската държава, което е Събранието на Оборище.

„Хората, които бяха там си даваха сметка за вулкана, който ще избухне след тях и за това, че ще положат костите си за свободата на България. Аз вярвам, че има видим и невидим свят. Тези хора, от това първо народно събрание, ни гледат и се молят, ние да успеем“, каза Томов. В този вдъхновен исторически контекст той приложи образите на Бенковски и Поп Груйо Бански, Захари Летописецът, Панайот Волов.

Дано родолюбивият старт в думите на най-възрастния депутат дадат верния път на всички 240 народни представители.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.