В дълг пред историята и паметта на героите

На 4 май т.г. в Панагюрище гостува знакова група американски военни историци. Те бяха тук по покана на сдружение „Брод за България”, чийто председател е Лазар Мурджев, издател на сп. „Сигурност” и в. „Време”. Гостите останаха впечатлени от експонатите в Градския исторически музей и разбира се от Панагюрското златно съкровище.
Пред аудиторията гостите представиха своя разработка на историята на Априлското въстание в Панагюрище, а историкът Георги Вацов предложи своята визия за ролята на Макгахан за предизвикването на Руско-турската освободителна война. Публикуваме неговия текст с незначителни съкращения, защото смятаме, че мнението на Георги Вацов е особено актуално днес, когато човечеството трябва да обмисли влиянието на „империите” във всичките им измерения върху живота на отделния човек, а и върху съдбата на цялото човечество.

Виктор Юго:
Трябва да се сложи край на империите, които убиват

След една година, ние, последователите на каузата „Брод за България“ сме отново тук, в люлката на родолюбието, в светилището на българската народност, в оазиса на свободата – града-герой Панагюрище. И защото нашия „Брод за България“ не е поредното недоносче на политическо инженерство и свидна „рожба“ на партийните приспособленци, прикриващ животинския им стремеж към богатство и власт, ние и хилядите честни и мислещи българи с най-дълбоко чувство на признателност и пълно доверие приветстваме нашите уважавани и достойни партньори от Международната Асоциация на военните историци. Правим го в дните, когато честваме подвига на шепата сърцати българи, които с безпримерната си саможертва наредиха Отечеството ни сред малкото страни в света, станали символи на борбата за национална идентичност, свобода и право на човешко щастие!

Георги Вацов

Преди година, от тази трибуна с възторг говорихме за Джанюарис Макгахън- всепризнатия еталон за честност и изключителен професионализъм в журналистиката, верния син на Америка, който изцяло отдаде невероятната сила на перото си и младия си живот за изпълнението на напълно осъзнатите от него благородна цел и непреодолим порив за спасяването на един малък, но горд и славен народ, от жестокостта и религиозния фундаментализъм на османския поробител. И не бихме могли днес, когато отдаваме почит на Макгахън, отново да не си спомним пророческото откровение на Виктор Юго: „Има минути, когато човешката съвест взема думата и заповядва да я слушат… Трябва да се сложи край на империите, които убиват. Нека обуздаем фанатизма и деспотизма. Стига войни, убийства и кланета“.

След жестокото потушаване на Априлското въстание, будната съвест на Макгахън се трансформира в океан от енергия, който избухна и заля целия свят с едничката мисъл – да бъде спасен народа на България! И нека отново високо да кажем, че едва след публикацията в петербургския вестник „Голос“ на репортажите на американския журналист за случващото се под Балкана, православният велик руски народ, вдъхновяван от своята интелигенцията, се надигна в защита на братята си славяни и подкрепи Царя Освободител Александър Втори за обявяването на война на Османската империя.

Саможертвата е руска, но искрата е американска!! Това е урокът на Историята, но действителното осмисляне на този урок е днешния наш неразплатен дълг пред Историята!

Малка България, ежедневно разпилявайки народа си по света, днес търси БРОД по Пътя към благоденствие и просперитет! Вече 27 години продължава българското мъчителното и изтощително блуждаене и лъкатушене между великите сили и по пътеки с еднопосочно движение, без изход! Сега, във времето, когато няма антагонистични идеологии, когато за всички граждани частната им собственост е свещена, когато всеки има правото и възможността да получи толкова свободата, колкото му е необходима, властелините на света, които и да са те, трябва да помислят и за съдбата на всички хора в цялото им многообразие! Да защитят ценността на човешкия живот, да гарантират правото на лично щастие на всяко живо същество, да съхранят за идващите след нас хармонията в природата и красотата в междуличностното и международно общуване!

Нима ще чакаме новата, втора мисия на Спасителя! Нима отново е нужно да гори факела на поредното Априлското въстание, или отново да поемаме Поибренския си Кръст и да развяваме знамето на Райна Княгиня, следвайки народния гняв, който ще възпламени пожара по земите на днешните империи!

По думите на Мика Зенко, американски експерт по въпросите на външната политика и националната сигурност, публикувани на сайта на авторитетния американски Съвет за международни отношения (CFR), през 2016 година, без санкция на ООН и в повечето случаи без разрешение на съответните правителства, САЩ са хвърлили 26 171 авиационни бомби в седем страни по света. През 2015 година тази цифра е била само с 3000 бомби по-малко. От тези небесни „подаръци“ са загинали стотици хиляди човешки същества!!!!

Ето защо, днес на света е нужен нов, колективен и мощен глас, наследил и събрал в едно положителната енергия на Макгахън, съвестта на Виктор Юго и жертвоготовността на Достоевски, който глас да покаже Пътя, извеждащ ни към ерата на разбирателството и взаимопомощта. И, като че ли, вече е наложително, всички заедно, да попитаме „изключителните“: „Вие, поне разбирате ли днес, какви ги свършихте?“. Защото е дошло времето, когато някой трябва да оправдае натрупаните през годините на дългото очакване вяра и надежда у човечеството, което помни и е готово да следва заветите на бащите–основатели на САЩ, прокламирани в Декларацията за независимостта от Филаделфия: „Всички човеци са създадени равни и техния Създател ги е дарил с определени, неотменими права, сред които са животът, свободата и стремежът към щастие. Винаги, когато една форма на управление стане разрушителна за споменатите цели, право на човеците е да я променят или да я забранят, и да създадат ново управление, полагайки в основите му такива принципи, които, според тях, в най-голяма степен ще повлияят за тяхната безопасност и собственото им щастие“.

Ние искаме, ние настояваме – Америка и Русия да се обединят и да помогнат на света, да помогнат на България сама да намери своя БРОД към доброто, към благоденствието и просперитета!

Това е свещеният дълг на Великите към Историята, скрепен и с пролятата по българските земи кръв на априлци от 1876 година!!

Георги Вацов, Панагюрище, 4 май 2017 година

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.