Текстилен инженер спечели конкурса за детска поезия „Стоян Дринов”

146 творци и над 500 произведения в тазгодишното издание

„Благодарна съм, че го има този конкурс и се е запазил във времето”, сподели развълнуваната Христина Петрова, победител в тазгодишното издание на Националния литературен конкурс за непубликувана детска поезия „Стоян Дринов” в Панагюрище. Тя спечели Диплом, плакет и 350 лв. за стихотворенията си „Прекрасен ден”, „Дъждец” и „Желание”.

Христина участва от няколко години в конкурса, като за първи път е отличена с първото място. През 2016 г. тя получи поощрителна награда, а през 2015 г. спечели Трета награда.

Победителката не гледа на себе си като на професионална поетеса, а като на човек, обичащ да пише. Интересен факт е, че попрището на Христина Петрова всъщност е „текстилен инженер, който продава хапчета”.

Националният литературен конкурс за непубликувана детска поезия „Стоян Дринов” е единствен по рода си, макар множеството литературни конкурси на каква ли не тематика в цялата страна. Панагюрският конкурс е специфичен дори и само с факта, че е насочен към децата. Събитието по награждаването се състоя в панагюрската библиотека, която носи същото име – „Стоян Дринов“, но … при твърде скромна като обем публика.

146 творци от цяла България се включиха в тазгодишното издание на конкурса, а изпратените творби бяха над 500, като някои от авторите бяха подали по две-три произведения.

Нелеката задача да „отсее” и определи най-добрите автори имаше компетентно жури от доказали се поетеси. Председател бе Ангелина Жекова, която е член на СБП и има зад гърба си много стихосбирки за деца и текстове за детски песни. Членове бяха Юлия Момчилова – музикантка по образование, автор на приказки и детски стихосбирки, както и дългогодишният библиотекар Лидия Стоицева, автор на нежна поезия.

Похвално е, че през тази година има ръст на желаещите да участват, като броят им е почти удвоен в сравнение с предходната година, както и фактът, че се изпращат все по-качествени произведения по мнението на журито. Липсват обаче достатъчно произведения на родолюбива тематика.

Първа награда: Диплом, плакет и 350 лв., бяха присъдени на Христина Петрова за стихотворенията „Прекрасен ден”, „Дъждец” и „Желание”.

Втора награда: Диплом, плакет и 250 лв., бяха присъдени на Жени Живкова – Стайкова за стихотворението „Жабешка сватба”.

Трета награда: Диплом, плакет и 100 лв., бяха присъдени на д-р Стефка Данева за стихотворенията „Българска княгиня” и „Родина”.

Д-р Динева, която присъства на награждаването, сподели, че стихотворението й „Българска княгиня” е посветено на децата на Панагюрище и нейната най-голяма награда ще бъде един ден някое панагюрче да го рецитира с гордост.

Журито бе присъдило и 4 поощрителни награди.Те бяха за Вихрен Бънков за стихотворния цикъл „За животните с любов”, Цветанка Ангелова за стихотворението „Урок”, Борислав Ганчев за стихотворението „Ачко първолачко” и Димитринка Ненова за стихотворението „Горска история”.

Идеята за конкурса се ражда преди 22 години и до наши дни остава единствен по рода си. Конкурсът е общински и включва участие на деца и възрастни в две възрастови групи. Пръв председател на литературното жури е детския писател Продрум Димов.

През 1998 г. конкурсът разширява своите географски граници и от общински прераства в регионален. В журито, представлявано от Боян Ангелов, влизат и поетите Петър Андасаров, Петър Динчев, и литературния критик Благовеста Касабова.

През 1999 г. се ражда смелата идея от регионален конкурсът да стане национален и да бъде за детска поезия, а идеята е да стимулира по-широк кръг писатели да създават нови вълнуващи творби за младите читатели.

Своето име в историята на конкурса вписва и обичаната детска поетеса Леда Милева, председател на журито през 2000 г. В него получават награди изтъкнати поети и творци, между които са Петър Динчев, Дида Гемиджиева, Първолета Маджарска, Петя Александрова, Павлина Павлова и Иван Вълчев.

Прекрасен ден

Събуди се рано с усмивка.
Широко отвори очи.
Протегна ръчичка и тръгна
успешно да прави бели.

Къде що намери – събори,
прерови любимия шкаф.
Навсякъде смело остави
с пет пръстчета свой автограф.

Двузъба усмивка изпрати
на мама от коша с пране.
На тате в обувката сложи
да спинка кафяво мече.

Към кухнята после намина
щастливият малък юнак.
Там чаша с мляко намери.
Изля я, но пийна все пак.

И ето, с мустачките млечни,
към мама засмяно търчи.
Прекрасен ще бъде денят му!
Отрано това си личи.

Христина Петрова

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.