Танцови състави от всички краища на света идват за четвъртия „Пъстър свят”

След броени дни Панагюрище отново ще стане център за среща на далечни и непознати култури, на младостта и таланта, на приятелството и любовта към танца.

На 16 юли стартира четвъртото издание на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“, който ще продължи до 18 юли.

В тазгодишния фестивал ще вземат участие над 250 танцьори. Своето майсторство в конкурсната програма ще представят танцови състави и групи от България (Пазарджик, Казанлък, Благоевград, Сопот, Септември, с. Попинци) и от чужбина – Еквадор, Индия, Словакия и Украйна. Организатор на Четвъртия международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ е Община Панагюрище.

Форумът на танцовото изкуство ще започне в неделя от 19:00 часа с дефиле на участниците на градския площад, след което ще се състои и официалното откриване на фестивала. В концертната програма на първия ден ще се включат група „Вакали” и фолклорните ансамбли от Индия и Еквадор.

На 17 юли от 10:30 часа, отново на площад „20-ти април“ , ще бъде представена конкурсна програма на съставите. От 16:00 часа ще се проведе конкурсът „Мис и Мистър фестивал“, както и Училище за танци, а от 18:00 часа ще има Галаконцерт на победителите. Концертната програма ще продължи с танцовите състави от Словакия и Украйна.

В последния ден, 18 юли, от 19:00 часа ще се състои концертна програма на танцовите състави от Словакия, Украйна, Индия, Еквадор, с която фестивалът ще бъде закрит.

Проявата запазва състезателния си характер и кани за участие състави не само от България. Наградният фонд е осигурен от общината и от спонсори. Топ наградата е 1000 лева, първа – 700, втора – 500, трета – 300. Участниците поемат пътните и нощувките си. Такса не се заплаща. Фестивалът се проведе за първи път през 2013 година, като през септември публиката имаше възможност да види изпълнения на около 300 участника от Украйна, Молдова, Сърбия и България.

Във второто му издание през 2014 година пристигнаха около 350 млади танцьори .В танцовата фиеста се включиха екипи от Черна гора, Разград, Годеч, Ихтиман, Септември, Белово, Пазарджик, София, Златица.

През 2015 година в третия форум участваха общо 11 състава от България, Сърбия, Черна гора и Румъния. Организаторите обаче прескочиха 2016 г.

И в трите издания на младежкия фестивал се спазва традицията преди официално откриване да се поднасят цветя на паметника на Райна Княгиня, след което танцовите състави дефилират от площад „Райна Княгиня“ до площад „20-ти април“. Цветното шествие е водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“, а в него също участват кметът Никола Белишки и зам.-кметовете Галина Матанова и Георги Павлов. На площада се извършва официалната церемония по откриването на Фестивала и ритуалното запалване на фестивалния огън. Всяко издание на фестивала има и свой посланик. Посланици до сега са били зам.-кметът Галина Матанова, народният изпълнител Николай Славеев и народната певица Валя Балканска.

Целите на фестивала са обвързани с идеята той да развива културния обмен между народите и етносите; да популяризира българския фолклор в страната и чужбина; да съхранява, развива и представя специфичните танци на народите; да запазва многообразието на световното културно наследство; да поощрява творческите способности на личностите и общностите; да представя пред жителите и гостите на Панагюрище културата и националните танци на различните групи, етноси и народи, както и да запознае гостите с богатото културно наследство на Панагюрище и да стимулира младите творци за създаване на авторски произведения.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.