Историята на Туристическо дружество „Бунай“ в книга

Александър Георгиев автор на изследването за панагюрското дружество

Интересна, любопитна и полезна своя история има вече туристическото движение в Панагюрище. Книгата, наречена „Поглед към историята на Туристически дружество „Бунай“, написа един от най-активните членове на дружеството, запален любител на природата и туризма Александър Георгиев. Неговите приятели го познават и от самодейната сцена на Читалище „Виделина“, а за себе си той казва, че двете му страсти в живота, които са го спасявали от всички трудности и несгоди са туристическите занимания и участието в песенните трупи на читалището. Авторът на Историята на туристическата традиция в Панагюрище е доста години секретар на ТД „Бунай“, един от най-активните организатори и участници в събитията на дружеството, но преди всичко човек, който умее да се възхищава на родната природа, да я обича и да й се радва.

Книгата Александър Георгиев подготвя около две години. Най-трудното идва от липсата на архив, на записи на спомени от стари туристи, дори на фотоси. Иначе идеята, подадена му от проф. Л. Цоцорков преди време, много му допада. През годините той разчита на него като подкрепа и като вдъхновение. „Срещите и разговорите с г-н Цоцорков за мен беше като школа. Много неща научих, в много неща се ориентирах“ споделя Георгиев.

Издирвателската работа при написването на книгата е особено ценна. Много ценно е и обобщението, подреждането на фактите в една стройна система, а това винаги е много сложно. Фактите авторът осмисля и подрежда по теми, като спазва принципите на хронологията. Това, което прави най-силно впечатление, е изключителната коректност и отговорност към фактите такива, каквито са. В текста никъде не се усеща прекаляване или двусмислие, или романтичен поглед, при който се получават грешки и прекалености. Напротив Александър Георгиев се придържа стриктно към фактите, както ги намира в архивите от годините, в които той самият не е пряк участник в процесите.

Разбира се авторът не крие болката си от факта, че след 1989 г. липсата на финансова сигурност, съчетана с безразличие, води до спад на интереса на младите хора към туризма. С болка той споделя за отнемането на малката собственост, с която е разполагало дружеството и обедняването на туристическия календар. Но текстът му не звучи тъжно, а някак оптимистично, като от човек, който е убеден, че това е дейност, която заслужава усилия, защото може да играе важна роля за развитието на обществото и съвременните поколения.

Александър Георгиев подрежда фактите по групи, така, че историята прозвучава логично и с точни акценти. Не пропуска нито походите – на пешаци, вело, водни и пр., нито ученическите, които изиграват важна роля във възпитанието на децата, нито заниманията по туристическо ориентиране или краеведски изследвания и пр.

„Поглед към историята на Туристически дружество „Бунай“ вече е достъпна до своите читатели. На разположение е в книжарницата в центъра на Панагюрище. В нея мнозина стари и млади туристи ще намерят своите имена и дела в името на туризма и природата. Авторът уточнява, че навярно всеки ще има своите допълнения и тази история наистина може да бъде допълвана и обогатявана през годините. Стига да има достатъчно запалени и всеотдайни любители на туристическите преходи из прекрасните български планини и поля.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.