Кръстьо Тютюнджиев – младши написа: WAKE UP and BE AWESOME

Първият носител на „Дух и Сила“ е таекуондистът Илчо Машев

Първият носител на приза „Дух и Сила“, посветен на спомена за Кръстьо Тютюнджиев-младши, получи таекуондистът Илчо Машев от панагюрския СК „Один”. Обяви я Георги Тютюнджиев – член на Инициативния комитет за учредяване на наградата. Заедно с Илчо поздрави и награди получиха и още 5 млади спортисти, номинирани за носители на наградата.

Илчо е един от най-изявените спортисти в общината. Тази година той има две първи места в III-то издание на турнира по таекуон-до ITF SLOOPAN и две първи места в IV-ти републикански турнир по таекуон-до ITF за купата на Благоевград.

Наградата беше връчена от Кръстьо Тютюнджиев – старши, пръв треньор и наставник на своя внук. Той е запалил любовта към спорта не само на внуците си, но и на стотици млади хора от нашия град. С личният си пример, обаяние и коректност той е любим треньор и учител на поколения панагюрци. Връчвайки наградата на Илчо Машев той пожела: „Бъди като него!”. Паричната награда е в размер на 300 лева.

Извън регламента част от приятелите на Кънчо бяха пожелали да се включат със своя поощрителна награда към останалите номинирани за приза – Даниел Николаев Немски – лека атлетика; Иван Минков Иванов – лека атлетика; Илчо Божидаров Машев – таекуон-до ITF; Лушка Станчова Кокотанекова – лека атлетика; Мария Стефанова Маслева – хандбал. Те получиха парични награди и специални тениски с логото на наградата и думите „WAKE UP and BE AWESOME“. Това са последните думи, които Кръстьо бе написал в последния си пост в интернет страницата си.

Водещата на церемонията Ваня Костадинова благодари от името на Инициативния комитет на дарителите: Сем. Валери и Елена Петкови – роднини на семейството; Желязко Гагов, Савина Белчева, Недялко Шопов, Панталей Проданов, Николай Немигенчев, както и на домакина Иван Нетов – управител на „Арена-Асарел”.

Церемонията завърши с думите на Кънчо: ”Не е задължително да успееш още първия път. Просто постоянствай и успехът ще те настигне”. Церемонията бе посветена още и на Борислава и Кръстьо Тютюнджиеви– учители, спортисти, граждани на град Панагюрище, с безспорни заслуги за развитието на спорта и духа на Панагюрище.

Страстта към спорта в семейство Тютюнджиеви е наследствена и заслужава да бъде предадена на всички млади спортисти. Идеята на Инициативния комитет е това да стане чрез ежегодно определяне на най-добрия млад спортист за града ни и стимулиране финансово неговия труд и постижения.

Реализирането на идеята за награда, в памет на Кънчо, ще пази за дълго жив спомена за един прекрасен млад човек, може би ще вдъхне кураж и воля за живот и спортни победи на младите хора в Панагюрище, желание да се споделят и изпълнят тези мечти, които той не успя да осъществи.

Нека си припомним кой беше Кръстьо Георгиев Тютюнджиев:

Получава средно образование в МГ „Константин Величков“-Пазарджик, а висшето образование – бакалавърска степен във Академия на МВР, факултет „Пожарна и аварийна безопасност“, София.

През 2000 година става вицешампион в зала на бягане на 60 м с препятствия и взема бронзов медал на скок височина.

Тренира и тайкуон-до и става първи на спаринг в състезания по таекуон-до ITF – 2001 година. В МГ „Константин Величков“, гр. Пазарджик се състезава в спортовете баскетбол и лека атлетика в училищните отбори.

През 2004 и 2005 година взима участие в 24-часов 100-километров туристически маратон по стъпките на Хвърковатата чета. Той един от първите ентусиасти самостоятелно трениращи фрийрън и паркур. Участник е в две световни първенства като част от националния отбор по пожаро- приложен спорт./В София и Котбус, Германия/.

На световното първенство в София, през 2008 година, става вицешампион по пожаро-приложен спорт. Награден е лично от генералният комисар на МВР с Награда „Благодарност“ за постигнатия рекорден за факултета резултат от 62.03 сек. в дисциплина Пожарна щафета 4×100 метра, Пловдив 2009 година.

Част е от каскадьорския екип на „Евдемония Тийм“ и участва в заснемането на филмови каскади. Две години е част от танцуващите млади хора от танцов състав “Тракия“ на Димитровград. Свои умения в пожаро-приложния спорт, като треньор предава на ученици от Димитровград, заедно с тях през 2011 г. взимат участие в международен подготвителен лагер в Германия;

През 2013 година заема първо място в състезанието „Универсален атлет“, при второто издание на турнира. От 2015 година започва за се занимава с кросфит тренировки.

Кръстьо е първият българин успешно въвел дропшипинга в България и поставил основите на подобен вид он-лайн търговия у нас.

Кънчо беше такъв, какъвто трябваше да бъде младият човек. Слънчев, лъчезарен, вечно усмихнат. Непоправим оптимист. Влюбен в спорта, заразяваше хората с поведението си. Изключително почтено и открито момче. Едно от слънчевите деца на Панагюрище, което ще помним винаги!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.