Светилището на Белотруп описано в новата книга на журналиста- пътешественик Николай Нинов

Страстта към приключенията, стремежът към опознаване на древните ни корени, любовта към природата свързват панагюрското семейство Катя и Иван Вакарелови с Николай Нинов

За журналиста-пътешественик Николай Нинов и за неговите пътеписи и фотописи за вековни мистични светилища ни разказа панагюрката Катя Вакарелова, която сподели, че тази година е излязла от печат неговата книга „Времето гледа с десет очи”. Самата тя е останала приятно изненадана от това, че книгата започва с описание на светилището, което се намира в близост да село Панагюрски колонии, и за което повечето местни хора не са и чували. Иван и Катя Вакарелови са семейни приятели със запаления пътешественик и жаден за приключения автор. Друга негова книга „Повторени сънища” излиза през 2015 г. И в нея разказите му са за: „диви, дивни и мистични места, малко известни или съвсем неизвестни, малко посещавани, малко изследвани или изобщо неизследвани”, а желанието му е повече хора да научат за тях, а дойде ли петък – да обуват маратонките и да поемат към тези чудесии.

Николай Нинов е журналист, повече от 26 години. Работил е в „Стандарт“ като заместник главен редактор и като отговорен редактор на „Business Week“ – България. Автор е на 5 книги – документална проза, портрети и публицистика и на един роман. Минал е през няколко хобита – първо е бил градинар, после овощар, след това планинар, а сега се определя като пътешественик. За пръв път участва във фотоконкурс. Затова пък фотогалерията му „Повторени сънища“ и спечелва голямата награда предоставена от Canon – фотоапарат Canon EOS 1100D.

Километър преди село Панагюрски колонии има отбивка, от която тръгва горски път, по който се стига до обширни ливади, разположени в полите на Същинска Средна гора.
Тук някъде се намира и могилният комплекс, който местните наричат „Латинското гробище”. Ето как го е описал Николай Нинов в книгата си некропола:

„Некрополът в местността Белотруп е датиран от ІІ – ІV в. Пр. Хр. Двадесетината гроба се окръглят прилежна от побити необработине камъни. Според специалистите тези древни съоражения предшестват долмените и градените гробници, като свидетелстват за обичая на бесите да изгарят тук мъртвите (както и в Родопите), докато в Странджа и Сакар одристите заравяли покойниците дори с дарове.

Днес надгробните творения в района на Белотруп пустеят гротескно. В повечето мегалитни кръгове растат клекове и хвойни, прикривайки иманярските трапове.

На 1350 метра надморска височина източно от некропола заоблени гранити стърчат на множества в необичайни композиции. Те са и поводът ни за прехода ни да Белотруп с Катя и Иван от Панагюрище. Огледът отблизо разкрива огромно неизследвано пространство, преорганизирано най-вероятно от бесите в храмов комплекс. В обработваните блокове съзираме най-напред Пазителите – петметрови фигури на бухал и заек, на видра, риба и жабе, на още изпълзели земноводни, които предците ни свързвали с житейския кръговрат (напускали обиталищата си напролет, връщали се там през есента, за да се появят отново следващете пролет).

Два съседни водоема разполовяват свещената територия, препълнена с обреден декор – камък на равновесието, сечен камък, каменни огледала (каквито има в Старосел и Ночево).и задължителната „тапа” за всеки значим сакрален център.Даговидни и кръстовидни вдълбавания браздят скалните образи, които подсещат за знаменитите овали на Хенри Мур, повлияни от природните форми. На подравнените площадки под тях са изсечени под наклон на юг десетки улеи с различна дължина, отвеждащи събираните в ритуалните ями течности. Жертвена кръв ли се е стичала тук или вино и мляко в дар на боговете? Или зехтин и вода за лечебни обреди?

Загадките продължават с няколко вертикални ниши, които приличат на великански стъпки, ориентирани на север. В същата посока гледат и други две ниши, напомнящи на депа за дарове, с тази разлика, че са част от най-голямата мистерия в комплекса – мегалитът Сърцето, забелязан преди време от Катя. Снимките на сърцевидния монолит с вкопаванията в средата, които тя сподели във Фейсбук, доразпалиха интереса на мегалитоманите към скалните светилища в Средна гора. Подпряно на три морени, Сърцето породи куп предположения, включително за още всичания по него и наоколо. Проверихме, няма. Остават въпросите как и защо този дооформен валун бива закрепен точно там и точно така и с каква ритуална роля е била натоварена аранжираната композиция, която и от юг, и от север представлява завършена арт инсталация.

Късно след пладне пресичаме Голямата ливада, попадайки на обширни килими от бели пухкави топки. По-късно ще научим, че това многогодишно растение обича мочурливите места, а след цъфтежа власинките му образуват копринесто кълбо, което наподобява памук. Казва се пушица. Същинско вълшебство за фотографите пейзажисти.

Семейство Вакарелови

Някои биха определили Белотруп като идеалното място за ободряваща почивка преди по-дълъг преход. Други ще го изберат за излет, на който да поритат или поиграят федербал или да потърсят билки и гъби на воля. Трети ще приемат изкачването дотук за празно скитане. Така е – тръпката да правиш нещо смислено на се различава особено от тръпката да бездействаш. Но на фона на труднодостъпните родопски светилища обходът на обредната зона край Панагюрски колонии наистина може да се комбинира с целодневен, че и двудневен престой.

За Катя и Иван Вакарелови досегът с планината е сред търсените прелести. И зиме, и лете. В скалите и дърветата Катя често вижда образи, лица, улавя състояния, които населяват бъдещите й картини и пластики. Тя просто рисува с природата, затова и на моменти трудно преценява дали съзерцава, попива или проучва чудесата наоколо. По-лесно се долавя откривателят у Иван. Онзи несекващ интерес какво се крие зад билото насреща, зад следващия превал, връх или гора, зад селото след нея. Къси наглед хоризонти, които съставят безкрая на всеки планинар. И неговият търсен рай, далеч от отровите на деня”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.