Представиха първата книга, събрала историята на ТД „Бунай”

Интересна, любопитна и полезна своя история има вече туристическото движение в Панагюрище. Книгата, наречена „Поглед към историята на Туристически дружество „Бунай“, която представихме преди няколко броя, е написана от един от най-активните членове на дружеството Александър Георгиев. Тя беше презентирана на 13 ноември, в камерната зала на Театъра, в присъствието на членове и съмишленици на ТД “Бунай”.

Преди официалната програма, с едноминутно мълчание беше почетена паметта на проф. Лъчезар Цоцорков. Идеята за книгата е негова, подчерта авторът в своето експозе. Па обективни причини, каза още той, издаването закъснява с две години, но все пак се случва. А между кориците на изданието, в 251 страници, стои двегодишен труд – събиране на информация и снимков материал от всевъзможни източници – публикации в местната преса, разкази на участници в дружеството, както и на хора, имали отношение към него.

Представянето на книгата започна с прожекцията на документалния филм “По пътя на Кървавото писмо”, заснет през 1986 година, в чест на 110-годишнината от Априлската епопея. За радост в публиката присъстваха и приятели от авторския екип на филма – Димитър Гунчев, Трифон Стоянов и Енчо Фингаров от град Стрелча. Филмът, наситен с неподправените емоции на туристите от „Бунай”, предизвика носталгия у присъстващите. В същия дух музикален поздрав с букет туристически и патриотични песни поднесе ВГ “Радеан” с ръководител Анета Калпакова.

Своите мисли при работата над книгата сподели и нейният редактор Дидка Гемиджиева. „Да се проследи историята на туристическо дружество „Бунай” е прелюбопитно занимане”, започна своите впечатления тя, след което разказа как със спомените от младостта си и от съпруга си Георги, който също е бил член на дружеството, започва работа по книгата на Сашо. „Книгата е богата съкровищница на факти за туристически прояви с безброй имена на активисти. От нея лъха гордостта на автора от успехите на дружеството и дълбоката любов на панагюрци към красотите на България”, каза в заключение редакторката.

„Сам си знам какво ми струваше като време и усилия, но в крайна сметка, всички трудности избледняха в момента, в който за първи път видях книжката готова”, не скри емоциите си Александър Георгиев. Авторът бе категоричен, че най-голямото му желание е тази книга да не събира прах в забрава, а да стигне до повече хора, да бъде показател на това, което се е случвало и да бъде пътеводител към това, което трябва да се случи. А в края на вечерта Георгиев сподели, че тази книга, заедно с още една, която предстои да бъде представена през следващата седмица, са своебразен подарък за личния му юбилей – 50 години организиран турист. Той сподели още, че ще изпълни желанието на проф. Цоцорков и ще дари авторския хонорар за възстановяване на хижа „Богдан”, която изгоря преди години.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.