За човещината граници няма

През 2017 г. БЧК-Панагюрище раздаде над 2000 обяда и 300 чувала с дрехи на нуждаещи

Един истински будител, държавник и велик панагюрец, Марин Дринов, е казал, че най-голямата морална ценност за човек е да работи „На ползу роду”. Да помагаш на своя народ в нужда без да очакваш почести и признание, да даваш опора и вяра на всеки човек, който има нужда от това, без значение от расова, полова и верска принадлежност, да бъдеш морално удовлетворен от делата си всеки изминал ден – това е да си доброволец и човек, посветил себе си на другите.

На тази максима се осланят и доброволците от Общинската организация на БЧК-Панагюрище. По време на годишното си отчетно събрание, което се проведе в първия ден на декември, червенокръстците направиха равносметка на проведените акции през годината и набелязаха бъдещите си цели.

От определените 38 делегати на събранието в музикалната зала на Читалището присъстваха 33, съобщи Кунка Юрукова по повод легитимността събитието. Председателят на БЧК тук Нора Кунчева представи отчетния доклад на организацията, според който на територията на община Панагюрище функционират 20 дружества на БЧК. Според актуализирания списък на членовете в организациите към момента в тези дружества има 1157 члена. Общият брой на доброволците в тях е 83 човека. Общинското ръководство е провело 4 заседания за годината, на които са обсъдени текущи въпроси и са взети 11 решения. Всичките са изпълнени и е отчетен положителен резултат от проведените дейности.

През 2017 година основните приоритети в дейността на БЧК- Панагюрище обхващаха укрепване на организационното и финансово състояние на организацията като цяло и на нейните дружества по места; осъществяване на социално – помощна дейност; разширявяне и развитие на доброволчеството; развитие и укрепване на младежката червенокръска организация, както и активно сътрудничество с местните институции.

Жителите на града и общината свикнаха да виждат червенокръсците –млади и възрастни- в различни акции, да разпознават дейността им в многообразието от дейности на неправителствени организации и да им благодарят за милосърдието. Общинската организация се ползва с авторитет и влияние сред членовете си и жителите на Общината и това е резултат от денонощния труд в полза на хората, от умелото ръководство на Общинския съвет и неуморният труд на координатора на организацията- Павлинка Дундарова.

БЧК-Панагюрище участва в раздаването на хранителни продукти по Програмата за разпределение на храни от Европейския съюз за социално слаби хора. С право на подпомагане бяха 713 жители от Общината. Положеният труд от доброволците за осъществяването на тази дейност възлиза на 132 часа. Част от Програмата са и съпътстващите мерки на Фонда за европейско подпомагане на най – нуждаещите се лица, изразяващи се в провеждане на групови и индивидуални консултации за здравословно хранене, разясняване на наболели проблеми от ежедневието /напр. превенция за опазване от телефонни измамници/. Такива консултации бяха организирани и проведени както следва- в град Панагюрище -3, в селата Попинци и Бъта – по една. В град Панагюрище е проведена и една индивидуална консултация.

Общинско събитие с особено значение за обществото ни е акцията по безвъзмездно кръводаряване. В организираното двудневно кръводаряване донори станаха 20 човека от Общината. Традиция стана освен участие в редовните кампании по кръводаряване, наши кръводарители да откликват при нужда за кръв на наши съграждани. За 2017 година те са 31. Особено важен аспект от дейността на БЧК-Панагюрище са акциите по фондонабиране. Кунчева обърна и специално внимание на благотворителните базари, като ги нарече „обединена доброта” между възрастните членове и младежката организация.

Радващ е фактът, че все повече млади хора се включват като доброволци и имат желание да помагат. И през тази година Младежката структура на БЧК продължи своята работа, увеличи капацитета и знанията си, заздрави позициите си на най-активна неправителствена организация на територията на Общината. Доклад на контролната комисия прочете Парашкева Шиндарова, а част от присъстващите изказаха своето удовлетворение от дейностите си като доброволци.

Кунчева представи и плана за работа на Общинския съвет на БЧК-Панагюрище за 2018 година, който акцентира върху доброволчеството.

Официален гост на събитието беше председателят на Областния съвет на БЧК Димитър Петков, който припомни, “че БЧК е огромно семейство, чиито членове са се отдали на каузата на помагат на хоата в беда.” По повод 140 години от съществуването на червенокръстката организация г-н Попов подари на БЧК – Панагюрище часовник.

 

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.