Спомен за учителя Стоян Кръстев – Керин и неговата „Зоологическа сбирка в Панагюрище”

Доц. д-р Атанас Шопов

Разлиствайки старите книги и списания, попадаме на сведения за развитието на духовния и обществен живот в Панагюрския край. Така на страниците на педагогическата литература ние намираме дописка от Панагюрище относно открита „Зоологическа сбирка в Панагюрище”. Тя е дело на Стоян Кръстев – Керин, основен учител в „Св. Покровското” училище. Дописката е поместена в сп. „Училищен преглед”, бр. І-ІІ от 1900 г. и се отнася до събитие за културния живот в Панагюрище, което става през 1899 г.

Стоян Кръстев – Керин (08.01.1863 – 13.02.1948)

За неговия живот и дело е писано неведнъж от изследователите и краеведите, затова няма да се спирам на този въпрос. Ще си позволя само да допълня, че той начева тази дейност като самоук майстор-препаратор. От 1896 г. започва неговото родолюбиво дело, когато в учителската стая на училището са окачени „няколко екземпляра различни препарирани животни.” През 1897 г. специализира при Христович, препаратор във Висшето училище в София. Така той получава „официална санкция за умението си.”

Неговото трудолюбие спечелва всеобщото одобрение на панагюрци. Талантливият учител, отдаден изцяло на занаята си, успява за кратко време да подготви експозиция с препарирани животни. На 6 и 7 май 1899 г. тя е подредена в Покровското училище. Изложбата е декорирана с частни вещи като препарираните животни са поставени „на различни пиедестали в различни пози с особен вкус.” Посещението на зоологическата сбирка става със символична такса от 10-20 ст., „какъвто имаше и миналата година”, в полза на родолюбивото дело. Този израз бележи, че това е поредна годишна изложба, която е постоянно обогатявана с нови екземпляри.

Изложението е посрещнато с изключително любопитство и задоволство от мнозина посетители – деца и възрастни. Всички те оценяват нейния огромен принос за училищата в града.

Колкото до финансовите разходи за „Зоологическата сбирка”– изчислено е, че те са около 100 лв. Още тогава е направена съпоставка, че реалната подготовка на изложбата, „ако би се изписала от някоя иностранна фирма, би коствувала от 800 до 1000 лева.”

Тук възниква въпросът: Кой е авторът на съобщението в списанието? Явно е, че това е очевидец, а защо не и участник в подредбата на изложбата. Подписът под него гласи: „Съобщава Бр-въ”. Възможен неин автор, според инициали, се явява Цвятко Брънчев, който също е учител в Покровското училище.

Интересно е за нас – съвременниците, че от дописката в списанието научаваме списъка на препарираните животни – над 90. Всички екземпляри стават притежание на училището, в което работи Стоян Кръстев.

От краткото изложение могат да се направят някои обобщения:

1. Стоян Кръстев започва като самоук родолюбец и се изгражда в процеса на работата си като високообразован професионалист.
2. От съобщението разбираме, че това е поредна изложба, показваща предимно богатата фауна на Средногорието.
3. Така организирана зоологическата сбирка представлява един истински природонаучен музей в Панагюрище, за който е предвидена и символична такса.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.