Десетки млади мъже се хвърлиха във водите на Луда Яна за Богоявленския кръст (видео)

Йордановден е. Традициите започват да говорят с младата кръв на своите нови пазители. Глас силен и поглъщащ. Това е начинът българщината да продължи да пулсира мощно във вените ни и да пребъде.

И тази година групата млади панагюрци, които в последните няколко години възродиха с нова сила панагюрската традиция за хващането на Богоявленския кръст, се бяха организирали подобаващо.

Денят на големия християнски празник Богоявление (Йордановден)  започна с отслужването на Света литургия и в двата храма в Панагюрище – „Свети Георги Победоносец“ и „Свето Въведение Богородично“. Оттам, в 10,30 ч., точката на случване на събитията се измести на площад „20-ти април”, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов, отец Ангел Разградлиев и отец Румен Стоименов – духовници от Панагюрска духовна околия.

В 11,00 часа панагюрци и гости на града вече бяха заели всички възможни позиции, около мястото на река Луда Яна, където минути по-късно щеше да се извърши ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст. Множеството се оживи веднага щом видя, че се задават панагюрските момчета, които ще участват в ритуала. А те бяха облечени в народни носии, носеха в ръцете си църковни кръстове и икони. Очите им сияеха.

След като всички участници в ритуала, около 40 но брой, слязоха в коритото на Луда Яна се чуха гласовете на тъпан и гайда. Под техните звуци младите нашенци извиха хоро, прегърнати единствено от водите на реката и духа на родолюбието. Разбира се те изпълниха акапелно и емблематичната за Панагюрище песен за Райна Княгиня. Това нажежи атмосферата още повече. Ето, че дойде и върховният момент на първото хвърляне на кръста. Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов хвърли кръста към водите на Луда Яна. Пръв улови свещения християнски символ Йордан Кузманов. Всички участници в ритуала го поздравиха и целунаха дървения кръст преди той да бъде предаден отново в ръцете на свещениците.

Йордан Кузманов улови кръста при първото хвърляне

При второто хвърляне на кръстът бе уловен от Иван Шишков, а при третото – Генчо Гулеков. Преди да излязат от водите на реката, момчетата изпяха дружно и химна на България.

След изваждане на Богоявленския кръст от реката отец Атанас Манолов, отец Румен Стоименов и младежите участвали в ритуала бяха посрещнати от кмета на община Панагюрище Никола Белишки в сградата на Община Панагюрище.

Тримата младежи, които уловиха Богоявленския кръст – Иван ШишковЙордан Кузманов и Генчо Гулеков

Кметът Белишки и Негово високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов сърдечно поздравиха младежите за инициативата и дариха парична сума на момчетата, извадили кръста от реката. Те от своя страна заявиха, че ще я дарят за благотворителни цели.

„Да знаеш какъв си днес и чак тогава ще можеш да си начертаеш пътя какъв ще станеш занапред. Вие сте хората, които имате честта и отговорността от тук нататък да чертаете бъдещето на града и държавата. Вие сте доказателство, че християнският дух е жив, че християнската вяра има здрава почва в Панагюрище. Заедно трябва да вървим напред, да се обичаме, да си помагаме“, каза кметът Белишки.

„Чест и гордост е да съхранявате и пазите кръста, защото по този начин вие показвате своята принадлежност към вярата, и жертвате нещо от себе си в името на вярата”, заяви пред участвалите в ритуала младежи Негово високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов.

От своя страна от името на всички участници се изказа и техният основен организатор Илия Бояджиев.  „Тази година бяхме повече от миналата! Благодаря на всички, които се включиха в инициативата, следващата година да бъдем още повече! Да бъдем живи и здрави, да съхраняваме българското и вярата в нас!”, заяви той.

Дано примерът на тези млади хора отекне във времето и увлече още повече последователи. За да се гордее съвременно Панагюрище!

Повече снимки от събитието може да видите тук. А видеа ще намерите в официалния ни канал в YouTube и страницата ни във Facebook.

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.