С патриотичен спектакъл и поклонение почетохме Райна Княгиня

С патриотичен спектакъл и поклонение Панагюрище почете своята свидна дъщеря Райна Княгиня. През вчерашния ден, 18 януари, когато се навършиха 162 години от рождението на Княгинята, малчуганите от Детска градина „Райна Княгиня“ представиха спектакъла „Жива си в нас, Княгиньо“. С много патриотичен плам и чудесно сценично поведение децата рецитира стихове и пяха песни, посветени на техния патрон.

След края на спектакъла, директорът на детското заведение Татяна Костадинова поздрави децата за доброто представяне и изрази увереността си, че у тях  „е посято вече семенцето на родолюбието“.

Специални гости на децата бяха зам.-кметът Галина Матанова и правнукът на Райна Княгиня Здравчо Здравчев.

„Думите, с които днес децата пресъздадоха епизод от нашата история обвива тази надежда с особено чиста и бяла светлина, с вяра, с любов, че знамето на нашата Райна Княгиня, символ на свободата, на зачитането на всички човешки достойнства, на родолюбието, на онази чиста любов към семейството, приятелите, която впоследствие може много по-лесно да се мултиплицира в любов към целия свят, ще я бъде. Панагюрище ще пребъде! България ще пребъде!”, заяви зам.кметът Г. Матанова.

От името на Община Панагюрище зам.-кметът поднесе кошница с лакомства за всички малчугани.

С много вълнение в гласа, към децата се обърна и правнукът на Райна Княгиня Здравчо Здравчев:

„Благодаря на всички ви за духа, който носите, дух, който го има само тук. Панагюрище е уникално място”, заяви той.

Здравчо Здравчев беше подготвил и ценно дарение за детската градина – ръкописи на две стихотворения, написани от неговата майка, последната внучка на Райна Княгиня, която също е била учителка. Предостави и текст, който дълги години стоял незабелязано на гърба на плакат с лика на Райна Княгиня открит наскоро от родовия комитет благодарение на предишния му председател, покойния вече Иван Филов.

От детската градина мястото на събитията се премести пред паметника на Райна Княгиня. Там бяха поднесени цветя на признателност пред личността и делото й.

След това множеството се премести в родната къща на Княгинята, където уредникът й Радослав Станчовски прочете кратко слово за нейните живот и дело.

След това от името на Родовия комитет „Райна Княгиня“, правнукът на Райна Княгиня Здравчо Здравчев дари на Община Панагюрище и на Историческия музей репродукция на известния плакат – портрет на Княгинята, одобрен от Министерството на Войната и текст към него. Пред паметника на Княгинята в двора на родната й къща бяха поднесени цветя.

Снимки от събитието може да видите тук, а в прикаченото към статията 12-минутно видео са запечатани моменти от честването.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.