Д-р П. Бътовски: Расте броят на жените с трето и четвърто раждане

196 бебета в АГ отделението на „Уни хоспитал“ през 2017 г.

196 бебета са се родили в МБАЛ „Уни хоспитал“ през 2017 година и това е с 60 повече в сравнение с годината, преди приватизацията на Болницата през 2014 година.
С този хубав факт посрещна разговора с д-р Петър Бътовски началник на отделението по акушерство и гинекология. Според него това е много добра статистика и говори за скок в доверието към болницата и отделението. За този най-важен момент за всяка майка на панагюрската болница се доверяват семейства не само от общината, но и от Пирдоп, София Пазарджик. Само за сравнение – в МБАЛ „Пазарджик“ през 2017 г. са се родили 600 деца, а пък това е областна болница.
Разговаряме с д-р Бътовски в навечерието на 21 януари Ден на родилната помощ. Той ни посреща в кабинета си на втория етаж в АГ отделението, където достъпът е контролиран, коридорът блести от чистота, а екипът е усмихнат, но и делово забързан.
Преди срещата екипът на д-р Бътовски е изпълнил две сериозни гинекологични операции, докато тече разговорът млад лекар, непанагюрец, осведомява д-р Бътовски за ситуацията в отделението, а аз задавам въпросите си с усещането, че тук не се хаби време в излишни разговори.

Казвате, че отделението има много добри показатели по отношение на акушерството …
– Много повече родилки се доверяват на болницата, което е радващо. Нека подчертая, че една от причините е наличието на отлична техника, качествен екип и на отделение по неонатология. Това осигурява широк периметър специализирана медицинска помощ.

Предполагам, че както в цялата болница, в АГО разполагате с отлична апаратура.
– Разполагаме с диагностична и терапевтична апаратура, която е последна дума на медицинската техника. Това е сериозна предпоставка за модерно и качествено медицинско обслужване. В неонатологията има четири кувьоза, а обслужването е денонощно. Говоря и за двете отделения, тъй като разговорът ни е по повод 21 януари, нали.

Да, и макар предварително поздравявам всички медицински кадри, за които това е професионален празник! Да сте живи и здрави, за да са здрави и щастливи всички майки и деца. Ще празнувате ли?
– Няма да ангажирам екипа с нещо специално, тъй като денят е неделя. Ние празнуваме с всяко успешно раждане в отделението. Радваме се на доверието на много семейства. Радостното е, че нямаме нито един смъртен случай. А от друга страна при нас идват и родилки, заченали инвитро, както и по-възрастни първескини. А за всички искам да кажа, че родилната помощ в нашата болница е напълно безплатна. Така е и при оперативното лечение.

Имате ли наблюдения дали спада възрастта на родилките?
– Струва ми се, че вече има леко повишение. Все по-малко са родилките под 16 години. Макар че очакваме израждане в скоро време на родилка на 12 години! Справяме се с всички случаи. Имам впечатление също, че доста жени се решават вече на трето или четвърто раждане.

С какъв социален статус са те?
– Струва ми се, че са семейства с по-висок статус и доходи. И го намирам за много положителен знак.

Известно е, че в отделението имате висока интензивност по отношение на оперативната дейност.
– На първо място в областта сме по обем на гинекологичните операции, включително с висока сложност и с тумори и туморни образувания. Предимство е пряката връзка с отделенията по онкохимиотерапия и лъчелечение.

Имате ли статистика за операциите?
– През 2017 г. сме направили 45 бр. от т. нар. много сложни операции, 35 бр. операции за други гинекологични заболявания и 12 пластични операции. 160 броя са диагностичните операции.

А какви бяха операциите Ви днес?
– Първата беше за карценом на матката, а втората за миомен възел. Всеки ден почти има по нещо. И като цяло отделението и изобщо болницата имат капацитет за лечение, профилактика и последващо лечение на сложни онкологични заболявания.

Голям ли е екипът на АГ отделението?
– Тук сме 10 лекари гинеколози и 10 акушерки. Осигурява се 24 часово покритие, отделението разполага с 21 легла.

Въпросите зададе Веселина Велчева

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.