Джендърден, аркадаш

Отговорете на въпроса:
Какво е джендър?
А) трети пол
Б) социален пол
В) горещ картоф
Г) демагогия
Д) джемпър

Демосе!!!!

Демосе, Демосе, докога ще се кланяш на “крацията“? Демосе, Демосе докога ще се влачиш гъзним с преклонена глава пред автокрацията, плутокрацията, „аристокрацията“ и прочие скотове?

Няма начин да си толкова наивен, Демосе, та всеки път, щом ти подхвърлят горещ картоф или джендър, ти да го премяташ из устата си, доде изстине и да си благодарен за сиромашката хапка.

Вдигат ти тока (двустранно), вдигат ти цените и ужким заплатите, а ти си се вдълбочил в третия пол и броиш, и се дзвериш кои ли са другите 29 пола.

Няма начин да не се усещаш, че когато те доят, политиците с мощната подкрепа на медиите ти подхвърлят горещ картоф, та да ти затъкнат и устата, и мисълта. И в хор вият към небесата: „Боже, народът е раздвоен. Да ратифицираме ли, или не?!“

Че има нещо гнило, има. Само дето не е в Дания баш.

Текат едни представителни месеци, в които е добре да си спокоен. Премятай си горещия картоф и си трай! Стягай оръфания колан на съдраните си гащи и мълчи!

Някой е решил да смъкне и онова, което е под последната ти риза! Защото взе да не достига на тия, дето мечтаят за още и още… Ама откъде? В природата, казват, нищо не се губи, само преминава от един джоб в друг. Я си обърни джобовете! И ако намериш случайно някой лев, може да почерпиш. Кръстопътната ти съдба е просто ирония. Нали лев значи лъв. Значи и у нас има раздвоение на личността, пък аз си мислех, че това го има само в Америка.

Джендърнощ, Демосе, наслаждавай се, че още в „…люлка те люлеят“, заспивай спокойно, докато те джендеросват, и сънувай „под дебелата сянка на паяка“. Петстотин години паякът беше един. Размножиха се тия, дето пият кръвта ти и тя взе да не стига.

Ти обаче спи, Демосе, и сънувай третия пол! Човек ли е или хермафродит, гей ли е, или просто парвеню? И както бе писал роденият преди 170 години, който никога не се запита джендър ли е, или не, спи и чакай „облаците да произведът дъжд и дъждът да помете гюбрето“, докато ти спиш или се пощиш пред световната кръчма. „Слушайте, братя, врабци и цанцугери“, беше писал Той във фейлетона си „За длъжностите на писателите и журналистите“.

Какво точно определение и за съвременната журналистика, за която днес се питам цанцугер ли е, джендър ли, или е платена да ти се подиграва, Демосе.

Ако не ти се спи, иди в кръчмата и се сдърпай със съседа – това на главата на Дон Кихот шлем ли е, или леген, щастливо ли е прасето, или не, златно ли е яйцето, или е златна кокошката, джендър ли е Пешо, дето оправя жена ти, или е просто коцкар. Все световно важни въпроси, все жизненозначими.

За хляб ли питаш? Стига бе, сега сме в ХХI век. Зрелища са ти нужни, братко, зрелища. И твоите избраници се грижат добре за тебе, не може да се отрече, а пък ако не си доволен, се джендъросвай през Терминал 2 или на оня свят.

Да се не начудиш – три пола, а нацията все намалява.

Всъщност джендър, това е българин, вярващ, че живее в „Швейцария на Балканите”.

Да се не начудиш и на Светия синод. Един молебен не се сетиха отците да направят за жертвите на насилие, ама здраво захапаха джендърите, чудно защо ли?

Има обаче и нещо оптимистично. Ако Адам е сътворен от кал, Ева от ребро Адамово, а хората – от кръвосмешения, българинът е от троскот. Ха да ги видим джендърите, как ще прочистят нивата!

Брей, до какво може да доведе една нескопосано преведена дума и още по-нескопосаните хитринки на родния политически „елит“.

Верен отговор на теста: Г)

Крис за Бой
(Красимира Василева М‘Бай)

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.