Разиграха Мечанския Рогач (видео)

На връх Месни заговезни, както всяка година, в село Оборище възпроизведоха обичая „Рогач“. Тази година църковният календар бе отредил за празника по-ранна дата – 11 февруари, а падналият през нощта сняг донесе с белотата си и едно малко по-различно усещане за обичая. Белотата на снега сякаш беше тук, за да ни помогне да пречистим по-лесно душите си и всичко около нас. Такава е и задачата на кукерите, които народът ни още от древни времена оприличил на гонители на злото – от къщи, дворове и най-вече човешки души.

Празникът започна на центъра в селото около 11,30 часа. Колоритното шествие премина през централната улица. Главна атракция в разиграването на ритуала беше Рогачът, който символизира елен с рога. В „потерята“ за гонене на злите духове имаше още поп, булка и младоженец, шафери. Имаше също и орачи, сеячи, мечка с мечета и разбира се, самите кукери. Техните костюми бяха до един различни и всеки по своему атрактивен. Направени от животински кожи, накичени с рога и пискюли, и натоварени с тежки звънци, костюмите тежат и никак не е лесно да бъдат носени, но ентусиазмът на участниците ги караше да изглеждат леки като перца.

Част от ритуала беше и паленето на Руклата, чийто огън беше прескачан многократно от участниците в шествието. Друг централен момент беше патентът на мечанци – гърменето с черешово топче, за разлика от панагюрското от дулото на този тежък въстанически арсенал не излизаше джепане, а гълъби.

Празникът „Рогачовден“ беше организиран от НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“, село Оборище и кукерска група „Рогач“ към читалището, с ръководител Иван Караатанасов.

Сред гостите, уважили събитието, бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателят на ОбС – Панагюрище Христо Калоянов, общинският съветник Томи Наплатанов.

Гоненето на злото ще продължи и през следващата седмица. В неделя, 18 февруари, от 11,00 часа в двора на училището в Бъта са са Кукерски игри „Рогача. След това от 12,30 часа в Елшица ще е Кукерския празник „Джумал“ и за финал в 13,00 часа в Попинци ще започнат Кукерските игри „Джумал“ и „Пролетни игри около въртяжката“.

Снимки от Разиграването на Мечанския Рогач може да видите тук.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.