В Баня отпразнуваха подобаващо Деня на виното и лозаря

В село Баня пазят и обичат традициите, придържайки се към максимата, че „народ без традиции е обречен на гибел”. И в духа на тази максима отбелязаха както подобава празника на виното и лозаря Трифон Зарезан.

Поради лошото време ритуалното зарязване на лозята се беше състояло предварително на лозето на сем. Ана и Делко Търкаланови. Но за да се спази традицията при провеждането на обреда зарязаха лозницата при читалището в селото. Ритуална пита за здраве и плодородие, и разбира се хубаво вино бяха неизменна част от сюжета.

След това празника продължи в сградата на читалище „Пробуда” с традиционната дегустация на Банско вино. Тази година в конкурса участваха 20 вина. Съставът на журито, което трябваше да определи най-добрите беше: Стоян  Ножделов – кмет на с. Баня, Костадин  Вранчев – председател на  Читалище „Пробуда-1872”  и Дора Цветкова – бизнес дама.

След оценяване, журито разкри и крайните резултати: на първо място постави виното на Тодор Арбалиев, който спечели и титлата Цар  на  виното с. Баня 2018. Второто място бе за Йонко Петкров, а третото за Димитър Игнатов.

На победителите бяха връчени награди и грамоти за Весело участие.

След церемонията по награждаването празникът продължи с веселие и дегустация на виното на победителя Тодор Арбалиев от всички присъстващи, за да се уверят, че то е великолепно.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.