На Сирни Заговезни – на Джумал в Бъта, Елшица и Попинци (видео)

В деня за прошка – Сирни Заговезни, в три села на общината гониха злите сили. Традиционните Джумали започнаха от сутринта и продължиха до късните следобедни часове.

Кукери със страшни и атрактивни костюми напълниха двора на Основно училище „Васил Левски” в село Бъта, където старт на празника даде кметът Георги Александров. Облечени в кожи, с препасани големи чанове около кръста, бътовци за поредна година изненадаха жителите и гостите на селото с богатата си фантазия. Всяка година те се стараят да покажат все по-оригинално измислени и богато украсени кукерски маски и за пореден път успяха да впечатлят с идеите си. С много настроение те изпълниха ритуалните танци и забавляваха хората, дошли да уважат тази стара българска традиция.

Организаторите на празника бяха обявили и конкурс за най-красива маска. В него се състезаваха 70 маски на участници, сред които 11 от детската градина. При възрастните класацията изглежда по следния начин: 1 място Георги Кушеков, 2 място Георги Кемилов, 3 място Иван Стойковски.

Най-малкият участник в Рогача в Бъта беше на 7 месеца. Три от маските бяха направени от победителя от риалитито „Фермата“ Стоян Спасов. На всички малчугани включили се в празника бяха раздадени шоколади.

Отколешния обичай спазиха и в село Елшица. Отличителните им и уникални костюми от кози кожи бяха облекли 20-ина души, сред които и съвсем малки деца. След като преминаха централната част на селото, кукерите се насочиха към Читалището, за да изиграят традиционния си танц. Те получиха награда от 500 лв. по случай празника, а председателят на Читалището съобщи от своеобразната сцена, че кукерската група от селото е спечелила второ място на Международния фестивал на кукерските и маскарадните игри „Кукове”, който се е състоял от 9 до 11 февруари в град Раковски. Най-малките участници получиха мартеници и шоколад. За доброто настроение на гостите се грижеше оркестър.

Неувяхващата и жива традиция в Попинци отново възроди някогашната „Въртяжка”. С много емоции и веселие попинчани отбелязаха днешния ден. Този автентичен обичай се разиграва единствено в село Попинци и жителите му много се гордеят с него.

Въртяжката беше разположена в центъра на селото, където след обиколката из попинските улици се събраха двете кукерски групи. Кметът на селото Стоянка Ставрева поздрави всички присъстващи и отправи пожелания за здраве, уважение и съпричастност към опазване на българските традиции, както и за много веселие. Фолклорният ансамбъл към Народно Читалище „Искра – 1872” изпълни няколко народни песни.

Ето как е описан самият обичай: „Единият край на високо дърво се забива в земята, а другия се пробива и се стяга с железен обръч. В дупката се слага специално дървено приспособление, наречено четал, а върху него напречно се поставя дълъг дървен матрак. От двете му страни се поставят хватки, за които се хващат двама души (мома и ерген), които се въртят”.

Сред атрактивните участници имаше малко магаренце, циганки, невести и разбира се –Джумалът.

Джумалът представлява дървена конструкция, направена от огънати жилави пръчки, захванати за 2 успоредни дървета, между които до раменете се промушват носачите на Джумала. Отгоре конструкциятя е покрита с домашно изтъкана черга, под която са сложени различни по големина звънци. При подскачане на носачите се разнася онзи звън, който нито един попинчанин няма да сбърка — тържествен, необуздан, плашещ, див, величествен.

Посещавайки всяка къща (в миналото) Джумалът е прогонвал злите сили. Стопанката го ръси с вода, а той „поляга“ настрана и се изтърсва с невъобразим шум — та като него да натежи и полегне житото на стопанина и да се изтърси в хамбара му. Джумалът си има водач — висок и строен момък. Невсеки може да води Джумала. Този, който го води, трябва добре да е усвоил специфичната стъпка, с която ходи Джумалът. На главата с кожена маска, водачът е нарамил кросно от домашен стан — апотропеен предмет — оръжие на водача.

Джумалът се придружава от група маскирани мъже (в ритуала участват само мъже). По-голямата част от тях са т.нар. „циганки”. Те придружават Джумала навсякъде, като просят по къщите, а хората ги даряват с каквото имат. Важен дар е яйцето. Твърди се, че едно време продуктите, събрани от „циганките”, са отивали при хайдутите.

Други важни персонажи в ритуала са „булката”, „младоженецът” и „крадецът”. Както Джумалът, така и младоженецът и булката влизат във всяка къща. Те също биват дарувани. При всяка възможност между крадеца и младоженеца се заражда двубой с червените дървени саби, които и двамата носят. Вечната борба между доброто и злото присъства и тук и, както обикновено, доброто побеждава.

След разиграването на традиционните игри и в трите села се извиха кръшни хора.

Гости и на трите празника бяха кметът на общината Никола Белишки и председателят на Общинския съвет Христо Калоянов.

Повече снимки от празниците може да видите тук – Бъта, Елшица и Попинци.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.