За „Тримата братя и златното съкровище” написаха съвременна приказка петокласници от СУ „Н. Бончев“ (видео)

Учениците посветиха своята книжка на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Вчера, 20 февруари, в Исторически музей – Панагюрище се състоя едно почти историческо събитие. Петокласници от  СУ „Нешо Бончев“ представиха написаната от тях съвременна приказка „Тримата братя и златното съкровище”. Събитието бе почти историческо, защото начинът на представяне, както и самият процес на създаването на тази приказка, като част от обучението на петокласниците, представляват нов и интересен подход в преподаването. Този съвременен подход ще способства и за по-доброто усвояване на учебния материал, каквато несъмнено е информацията включена в приказката, както и тази от презентациите – „Древногръцка митология”, „Траки” и „Панагюрско златно съкровище”, които бончевци представиха в началото на събитието.

Чрез мултимедийните презентации петокласниците запознаха гостите на събитието със символиката на златото в Древен Египет, Китай, Древна Гърция; значенията на златото, както и неговата употреба в българския народен бит.

Основно място във вечерта заемаше Панагюрското златно съкровище, което заема и главно място в приказката. Децата разказаха за него – за отделните съдове, за това как е намерено от тримата братя Дейкови. Особено място бяха отделили на съвременната история на Съкровището – за създаването на залата-трезор в Музея.

Централно събитие във вечерта бе представянето на самата съвременна приказка „Тримата братя и златното съкровище”, която те дружно представиха пред публиката в залата.  Приказката е посветена на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, благодарение на когото преди няколко години беше изградена уникална зала-трезор в Музея и така Панагюрското златно съкровище се сдоби с дом, в който да се завръща у дома всяка година. Приказката е отпечатана в ограничен тираж. Самата книжка е пълна и с цветни илюстрации направени от учениците. Изданието се финансира от „Асарел Медет”АД.

Учениците също така бяха изработили двуезична брошура за Панагюрското златно съкровище. Те я представиха на публиката на двата езика включени в нея – български и английски. Също така малчуганите почерпиха присъстващите със специално брандирани със съдове от Съкровището бонбони.

Директорът на СУ „Нешо Бончев“ Веска Барова благодари сърдечно на децата от 5 ”б” клас и техните учители за всеотдайната им работа.

„Всички тази вечер видяхме, че децата знаят, че децата умеят и най-важното – че децата творят“, заяви тя.

Директорът на Общинска библиотека „Стоян Дринов“ Стефан Рапонджиев изказа също възхищението си от тяхната приказка и заяви, че книжката ще заеме важно място в панагюрския храм на книгата.

От името на „Асарел-Медет“ АД благодарност към децата за чудесният резултат от труда им изказа ръководителят на отдел „Комуникации“ Томи Наплатанов.

„Вие сте едни знаещи, едни можещи, едни лъчезарни деца, които излъчват топлина и показват, че надеждата, вярата и любовта към знанието е жива“, каза той.

Сърдечен поздрав към децата отправи и техният класен ръководител Юлия Богоева. От името на домакина на събитието – Исторически музей – Панагюрище похвални думи към петокласниците и техните ръководители изказа Ирина Ботева, главен уредник.

Събитието представляваше и заключителен урок на учениците от 5 ”б” клас в СУ „Нешо Бончев“ по проект „Златната книга на древността и Панагюрското златно съкровище”, чийто екип е в състав: Невяна Кацарева – учител по български език и литература, Цветанка Мулешкова – учител по информационни технологии, Костадинка Господинова – учител по английски език, Иван Митовски – учител по история и цивилизация и Тинка Бояджиева – възпитател в занималнята.

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.