Проф. Христо Пимпирев: „Трябва да гледаме напред, в бъдещето, за да бъдем преуспяла нация”

Пимпирев-прав

Тази вечер Исторически музей – Панагюрище беше домакин на представянето на новата книга на проф. Христо Пимпирев „Антарктика – студеният юг” и алманаха „Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita” на Гергана Лаптева – член на Българския антарктически съюз.

В своите встъпителни думи главният уредник на музея и Председател на Фондация „Цоцорков род” Ирина Ботева припомни, че между Панагюрище и Антарктида има неизменна връзка и тя е, че на 15.12.2014 г. в 23:09 часа, покойният вече проф. д-р Лъчезар Цоцрков стъпва на ледения континент и издига знамената на България, на гр. Панагюрище, на Българска минно-геоложка камара, на компанията „Асарел-Медет“ АД и на Ротари клуб – Панагюрище.

Така той става първият българин, издигнал българското знаме на Северния (2012 г.) и на Южния полюс.

На връщане от най-южната точка на Земята, проф. д-р Цоцорков се присъединява и към 23-тата българска антарктическа експедиция на о. Ливингстън.

„Много съм развълнуван да бъда тук… – сподели проф. Пимпирев – В Панагюрище се чувстваме като колумбовци, като откриватели. Вашият град е допринесъл много за Българските антарктически експедиции. Това, което проф. Цоцорков направи за Антарктида ще остане записано със златни букви в историята“, заяви проф. Пимпирев.

Той изказа благодарност на „Асарел-Медет“ АД за дарената многофункционална машина „Маниту“, която изключително помага на българските антарктици.

„Антарктика е континента на младите. Той крие толкова много тайни, толкова открития, които ще бъдат с голямо значение за света. Там ние доказваме, че сме нация, която има бъдеще. А ние трябва да гледаме в бъдещето, за да бъдем преуспяла нация”, каза още той.

Присъстващите видяха филма „Между два свята“ на журналиста от Нова телевизия Живко Константинов, който е участвал в една от експедициите. От него научиха интересни факти за живота на ледения континент, за ниските температури там, за флората и фауната, за интересното поведение на пингвините, тюлените и китовете. В кадър от филма бе показана част от работата на панагюрката Милка Елшишка, участвала също в експедиции, която проф. Пимпирев описа като: „наш изключителен учен с панагюрски корени”. Той говори още за красотата на Антарктика, за нейните впечатляващи залези, за тайните, които крие, показа фотоси от книгата си, запечатали мигове от ежедневието на смелите мъже и  жени, отдали се на трудната  мисия – да изследват непознати земи. Аудиторията видя и първия православен параклис на  Ледения континент – „Св. Иван Рилски”, изграден от българите в българското селище там. „Всички икони са изографисани на Антарктида. Имаме най-оригиналния параклис на целия континент – сподели професорът. –  Там сме се върнали към едни позабравени ценности”.

Гергана Лаптева представи своя алманах „Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita”. В него континентът Антарктика е показан чрез географски карти от древността до наши дни.

Поздравителен адрес до гостите беше изпратен от името на Изпълнителния директор на „Асарел – Медет” АД инж. Делчо Николов и Председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков.

Директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов им връчи подаръци за спомен от Панагюрище.

Пимпирев-обща

Пимпирев-автограф

Пимпирев-група

Цоцорков-южен-полюс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.