На Тодоровден в село Баня (видео)

Традиционният за село Баня празник Тодоровден бе отбелязан подобаващо и тази година. С хъс и любов към традицията банци спретнаха колоритен и емоционален празник минал под наслова „Тодоровден по нашенски“. Напук на лошото време сърцатостта на участници и публика беше на подобаващото празнично високо ниво.

Стартът на състоялия се в събота, 24 февруари, празник бе даден с колоритно празнично шествие преминало от началото на селото и пристигнало на централния площад. То бе предвождано от мажоретките от СУ „Н. Бончев“, а в него участваха облечените в костюми на прабългари актьори, които щяха да представят историческа постановка минути по-късно, както и всички участници в състезанията.

Пред събралата се многобройна публика, на централния площад в Баня бе представена кратката историческа постановка „Искри от миналото“, разказваща за славната история на хан Крум. По традиция бе издигнато и първото знаме символ на България – конската опашка.

След това няколко танца изпълниха мажоретките от СУ „Нешо Бончев“, с ръководител Мария Бензарова.

Китка от български народни танци представиха танцьорите от ПФТС „Тангра“ от село Попинци, с ръководител Мария Терзийска.

След кратка пауза, в 12,30 часа празникът продължи на стадиона, където щяха да се състоят и надпреварите с коне и магарета.

От името на организаторите на празника поздрав към присъстващите отправи секретарят на НЧ „Пробуда“ в с. Баня Радка Мутева. Тя припомни дългогодишната история на празника в селото, като искрено благодари и на Община Панагюрище в лицето на кмета Никола Белишки за подкрепата към събитието.

Официални гости на празника бяха кметът на общината Никола Белишки и председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов.

Като домакин на събитието думата взе кметът на село Баня Стоян Ножделов. Той поздрави всички участници, жители и гости на селото. Свои приветствени думи към присъстващите отправи и кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

„Нека пазим традициите, защото те ще ни дадат правилната посока за бъдещето“, заяви кметът Н. Белишки.

След това бе прочетен хумористичният прословут „Ревизионен акт“.

Минути след това бе даден и стартът на състезанията – надбягвания с коне, магарета и каруци и слалом с каруци (така наречената змейка).

Трима бяха състезателите, записали се за надбягванията с коне. След надпревара първи се класира Георги Кемилов, втори Делчо Бистреков, третият Иван Мулешков не стигна до финала поради падане от коня.

При надбягванията с магарета участниците бяха по-многобройни – 5. След кратка надпревара със своенравните ушковци на първо място застана – Данаил Чакъров, втори – Венцислав Сурлеков и трети – Радослав Стойков.

При слалома с каруци, така наречената змейка, участниците бяха шест. Първото място завоюва Ганчо Лулчев, второто – Димитър Малинов, а третото – Димитър Илинов.

При надпреварата с каруци състезателите бяха най-много. След оспорвана надпревара се оформи следното класиране: първо място – Танчо Мулешков, второ място – Димитър Илинов и трето място – Георги Кемилов.

Наградата за най-малък участник, в размер на 100 лева, осигурена за поредна година от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, получи роденият през 1999 година Георги Кемилов.

Победител в конкурса за най-красив кон (без амуниции) стана конят Арон на Димитър Чакъров. За най-гиздав кон бе определен конят Звезда на Атанас Муховски, а за най-гиздаво магаре – Валя на Светозар Бакърджиев. Титлата най-елегантна кобила спечели Звезда на Атанас Муховски.

За най-атрактивен участник бе определено магарето Рофинка на Георги Юруков.

Наградените получиха купи, грамоти, пластики и амуниции за животните, а застаналите на първите места в отделните дисциплини и агне.

Повече снимки от празника може да видите тук.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.