Христо Шопов: Правим театър не като поп фолк

Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас в национално турне с „Всичко или нищо“ от Лиза Шопова в Панагюрище на 28 февруари, вторник, от 19.00 часа в Театъра.

Обещават това да е една вълнуваща история за приятелството и любовта, пресъздадена чрез драматичните откровения на героите от „тригълника“, трогващи емоции, но и забавни диалози.

Христо Шопов за себе си, театъра и пиесата в разговор с читателите на „Време“ в специално интервю дни преди гостуването си в Панагюрище.

Стандартният любовен триъгълник ли ще видим в спектакъла „Всичко или нищо“?
– На сцената в Панагюрище, както и още доста градове, представяме пиеса с един нестандартен текст. От сцената ще има изненади за зрителите. И не, това не е традиционният любовен триъгълник.

Как се отнасяте към флирта на театъра с публиката?
– За съжаление много спектакли разчитат на такъв флирт. Правят го и големи имена. Пътуват из страната с един куфар и на място събират какъвто падне декор – маса, стол, кана, ваза … В двете си турнета из страната ние пътуваме с един сериозен екип и … с камион с реквизит. Спектаклите и се нуждаят от сериозно финансиране, сериозна организация. Тоест говорим за професионално отношение към театъра и подхождаме с уважение към публиката.

Публиката иска да се забавлява …
– За съжаление публиката като че ли отива на театър, главно за да се смее. В момента има много спектакли, които са на ниво попфолк, опитват се да угаждат на една част от зрителите. А театърът е нещо повече от това. Той трябва да възпитава във вкус. Но това зависи от нивото на отговорността на хората, които се занимават с театър.

Помним Наум Шопов като интелектуален актьор. Вие имате излъчване на лошо момче …
– … във всеки случай не е търсено. Просто има герои, при които това излъчване е необходимо, но не съм го търсил в живота или на сцената.

Мечтаете ли за някоя роля?
– Не, нямам мечта за конкретна роля. Искам да имам работа, сериозна работа.

Имате ли нови идеи „зад камера“?
– Имам идеи, но още не ги споделям. Предстои да се търси финансиране. Знаете как е в България. Не мога да говоря конкретно.

Давате ли съвети на Наум Шопов младши, вашия син?
– Абсолютно никакъв. По принцип не давам съвети, ако не ме попитат. Наум се справя чудесно с работата по „Откраднат живот“. Това при него обаче е инцидентно и няма да бъде негова професия. Той е лекар.
На финал искам да кажа още нещо. Много обичам Панагюрище. Тук имам приятели – Никола и Жана Тухчиеви, които са кръстници на моя син. И много се радвам, че ще гостувам в града. Дано срещата на панагюрци с нашия спектакъл е приятна!

Въпросите зададе Веселина Велчева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.