Многоликият Павел Делирадев

Гражданското общество се състои от доброволни граждански организации, които функционират едновременно с държавната власт и с бизнесорганизациите. В най-новата ни история един от най-изявените организатори на граждански структури е нашият съгражданин Павел Делирадев.

На 15 февруари т.г. се навършиха 139 години от неговото рождение.

Павел Делирадев се нарежда сред най-любознателните и съзидателни българи, с енциклопедични познания и интереси, последователен в стремежа си да бъде максимално полезен на най-широк кръг хора, Неговите научни открития в географията, геологията, биологията и медицината получават широк обществен отзвук в страната ни и извън нея. Ето и примери за някои от тях:
Прекарвайки през 1939 г. шест месеца сам на палатка в Рила, изготвя първата подробна топографска карта на планината. Този самоотвержен престой при суровите планински условия са цената, която плаща за да може да обоснове границата между планините Рила и Родопи, както и границите между Средна, Източна и Югозападна Рила. През 1946 г. неговите научни обосновки са отразени в учебниците по география. Едновременно с това определя точните местонахождения на върхове, езера и ридове в Рила и поправя грешките в наименованията на географските местности. Открива причинителите на ендемичната гуша, от която страдат жителите на планинските области, което му донася широка известност в страната и чужбина. Учени от различни страни се обръщат към него за повече подробности и консултации. Във Франция неговото откритие е отразено в централните медии.

За биологията открива червеното водорасло, оцветяващо снежните преспи през пролетта. Заслугите му за геологията са изследването на следите от терциерни пясъчници и конгломерати в Лакатишка Рила.
За щастие резултатите от дейността на учения Павел Делирадев са запазени за поколенията – не само в многобройните архиви, внушителния брой книги и статии, а и в съзнанието на няколко поколения любители на красивата българска природа. През 30-те години на миналия век френско издателство му предлага отпечатването на книгите „Осогово”, „Рила” и „Пирин”, а отзиви за книгите му се появяват в Годишника на българския алпийски клуб в Прага през 1938 г. Някои от съчиненията му се превеждат на руски и английски език.

През 30-е години на миналия век цар Борис III издава Указ за награждаването му с орден „Св. Александър I ст.”, както и сребърен Медал за наука и изкуство.

За своята цялостна многостранна дейност след 1944 г. Павел Делирадев е награждаван с най-високото държавно отличие – Димитровска награда, редом с Павел Вежинов, Димитър Димов, Стоян Венев, ДимитърТалев и Николай Гяуров.

На многобройната туристическа общност Павел Делирадев е познат преди всичко като организатор на туристическото движение в България, поел щафетата от загиналия нелепо в края на XIX в Алеко Константинов. Това нещастно стечение на обстоятелствата е причината Алеко Константинов да остане в историята като идеолог и родоначалник на това движение, а фактически организатор, привлякъл десетки хиляди последователи да стане Павел Делирадев със своята многостранна дейност на публицист, писател, учен, организатор и общественик. Именно чрез своята мащабна и разностранна дейност нашият съгражданин позволява туристическото движение да излезе от рамките на организиране на туристически излети сред природата и да се трансформира в огромна по мащаб разностранна общественополезна дейност, позволяваща създаване на хижи, маршрути, туристически маркировки, екскурзионни летувания, научни изследвания и популяризиране, а туристическите дружества да се превърнат в едни от най-важните структури на гражданското общество през миналия век. Неправителствените организации, работещи в сферата на туризма, са естествено продължение на традициите в тази общественополезна дейност, а тяхната мотивация, както и преди е свързана с любовта им към природата, със здравословния начин на живот, с родолюбие и патриотизъм.

Сдружението за алтернативен туризъм „Павел Делирадев“

В началото на тази година се навършиха 8 години от учредяването на структура на гражданското общество, носеща името на „Павел Делирадев“. Тази структура бе регистрирана като сдружение, работещо в обществена полза, което позволява нейното разширяване в бъдеще да става не само чрез приемането на нови индивидуални членове, а и на колективни членове като обществени и бизнес организации. По този начин легитимно може да рекламират и защитават интересите на туристическите субекти в региона, чрез създаване на Туристически информационен център – което е е залегнало в устава на Сдружението и е предвидено да се осъществи в близкото бъдеще.

Участниците в Туристическия маратон през 2017 г.

През изминалите осем години, следвайки примера на своя патрон, Сдружението за алтернативен туризъм „Павел Делирадев“ работеше за организиране и популяризиране на туризма в Средногорския край – издаваше книги, брошури и карти, създаваше и обновяваше туристическата маркировка, реновираше изоставени туристически обекти и организираше туристически събития.

Най-значимото туристическо събитие, създадено от Сдружението, е ежегодният Туристически маратон „По стъпките на априлци“. Началото на това събитие бе поставено през 2016 г. по време на тържествата, свързани с Априлското въстание. Броят на участниците през следващата година се удвои и тази тенденция вероятно ще се запази и през следващите години.

Туристическият маратон представлява 24-часов поход в Средногорието. 75-километровият маршрут е с обща денивелация 2500 м. Началната точка на маратона е Вечният огън на площад „20-и април“ в гр. Панагюрище, а крайната – м. Оборище. Маршрутът преминава през Маньово бърдо, Балабанова курия, в. Висок, м. Манастир, м. Арбут, Тракийския култов комплекс Скумсале, екопътеката Скумсале-Кулата, заслон Кулата, в. Бунай, в. Бич, Туристическа база в м. Манзул, с. Панагюрски колонии, х. „Братия“, р. Кьойдере, х. „Сакараджа“, м. Сивата грамада.

По продължението на маршрута се организират четири подкрепителни пункта – в заслон “Кулата”, в м. Манзул, в подножието на в. Братия и на х. Сакараджа. Всеки от маратонците, при когото възникнат някакви проблеми, може да преустанови участието си в който и да е от подкрепителните пунктове. Досегашната практика показва, че най-много хора се отказват на втория подкрепителен пункт, след изминаването на 42 км.

Финансирането на събитието през 2016 г. изцяло се извърши от местните акционерни дружества – „Асарел Медет“ АД, „Астроида“ АД, „Бунай“ АД, „Оптикоелектрон Груп“ АД, „Оптикс“ АД и бе проява на тяхната корпоративна социална отговорност. През 2017 г. към тях се присъедини и Община Панагюрище.

В Туристическия маратон, организиран през 2017 г. участваха 28 туристи – 9 от Панагюрище, 7 от Сливенското туристическо дружество – „Планинари“, по двама от г. Омуртаг, Пазарджик, Пловдив и Перник, по един от Великобритания, Доминиканска република, Бургас и Варна.

Туристическият маратон през 2018 г. е предвиден да се проведе на 28 и 29 май, Надяваме се участието на панагюрци да бъде по-масово и по този начин да отдадем дължимото на героите от Априлската епопея, както и да спомогнем за развитието на туризма в нашия град.

Владимир Натов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.