Промяна в личните документи от 2019 г.

Bulgarian biometric passport

Българските лични документи тип „паспорт“ и тип „карта“, определени в закона за българските лични документи (ЗБЛД), ще съдържат безконтактен електронен носител на информация (ЕНИ) и антена, отговарящи на изискванията на ICAO Doc 9303 за запис на биометрични и персонални данни на притежателя на документа, запис на удостоверение за електронна идентичност, съгласно Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23.07.2014 г. за електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар, както и за запис на удостоверение за квалифициран електронен подпис.

В  (ЗБЛД) е предвидено изискването от 1 януари 2019 г. електронният носител на информация (ЕНИ) да се въведе и в други български лични документи (БЛД) от двата типа – „паспорт“ и „карта“.

ЗБЛД разширява информацията, която следва да се записва в ЕНИ. Новите изисквания към БЛД налагат изменение на идейните проекти, обхващащи както материалите, необходими за изработката и защитата им, така и изменение на някои реквизити и тяхното разположение в съответния документ, съобщават от Министерски съвет.

Работна група от експерти с професионален опит в създаване, изпитване, използване и оценяване нивото на сигурност на БЛД, е извършил анализ на ефективността на съществуващите защитни характеристики в сега действащите образци на БЛД. Изучен е опитът и добрите практики на европейски страни с цел подобряване сигурността на БЛД. Като резултат от това са избрани високозащитени материали за производството на БЛД и на защитните елементи в тях. Темата за културно-историческото наследство на Република България в БЛД е запазена, като се е обогатила с обекти от световно, национално и регионално значение, и се е модернизирала с нови графични, защитни техники на пресъздаване.

Процесът ще протече поетапно и всеки ще има нов документ, когато срокът на стария изтече.

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.