Представиха „Проектантът” на Георги Зарев

Георги Зарев: „Точно тези, които не се отказаха, създадоха новото лице на България”

Книгата „Проектантът” на Георги Зарев беше представена снощи, 26 март, в ресторанта на хотел „Каменград”. На събитието присъстваха председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД – Димитър Цоцорков, Изпълнителният директор – инж. Делчо Николов, съпругата на покойния проф. д-р инж. Лъчезар Цоцорков – Атанаска Цоцоркова, както и целият управленски състав на минната компания.

Срещата откри творческият директор на издателство „Слънце” – Надежда Кабакчиева, която представи накратко автора и неговия роман. „Чувствам се развълнувана сред Вас, минно-златни хора”, призна тя в края на експозето си.

Стана ясно, че идеята за тази книга е на проф. д-р инж. Лъчезар Цоцорков, който знаейки за таланта и способностите на Георги Зарев, още приживе му отправя предложение да напише нещо за „Асарел – Медет”.

Книгата всъщност е документален роман за живота на цяло поколение, разкрит чрез съдбата на един проектант – упорит, амбициран да дава най-доброто от себе си. Главният герой неуморимо следва мечтите си. Иска да бъде най-добрият в професията, да се доказва непрекъснато, да постига целите си. Започвайки работа в голям проектантски институт, той извървява дългия път от първите плахи и несигурни крачки до върховете на инженерната мисъл и реализация.

Действието се развива през 70-те и 80-те години на миналия век и описва създаването на новата минна история на България и по-специално създаването на „Асарел – Медет”.

„Това е един повече от 10-годишен труд, от първия щрих до момента, когато ножицата преряза трикольорната лента и от медното канче плисна водата. Това е смисълът и гордостта на моя професионален живот”, сподели авторът.

„Как да обясниш коя е тази сила, която ни кара да създаваме блага?… И точно тези, които не се отказаха, създадоха новото лице на България и нейното индустриално бъдеще!”, развълнувано попита Георги Зарев и допълни: „Исках да напиша истинска книга, която да се чете от всички. Книга, в която всеки един от вас да се почувства герой”, разкри проектантът. „Героят е обобщен образ на инженерите от това време. Ние бяхме един екип, един организъм. Всеки даваше това, което можеше. Събирахме се, обсъждахме идеи, преодолявахме заедно всички трудности”, продължи емоционалния си разказ писателят.

Георги Зарев не пропусна да спомене ключови дати, имена и моменти, оставили исторически отпечатък в съдбата на „Асарел – Медет”.

Освен едната сюжетна линия в романа, която разкрива трудния път на проектанта, неговата напрегната, динамична и отговорна работа, съществува и друга – тази за любовта.

„Това е истинската част на романа. Това е животът, който сме живели. Любовта е велика! А, за да си познаеш твоя човек от първия миг – трябва да вярваш! Аз съм вярващ човек!… Грешката ни е, че спряхме да вярваме!”, завърши авторът.

В края на срещата председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД – Димитър Цоцорков връчи на Георги Зарев поздравителен адрес и плакет от името на „Асарел – Медет” АД, след което на по чаша вино присъстващите можеха да споделят спомени и идеи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.