Книгите на Нидал Алгафари – един различен поглед върху нравите на българския народ

Нидал-Алгафари-1

Тази вечер в Градска библиотека „Стоян Дринов” гостува режисьорът и писателят Нидал Алгафари. Той представи пред панагюрци четири свои романа: „Боже, защо Господ лъже?“ , „Аллах, милост нямаш ли?“ , „Любиш ли ти Бог си!“ и последния си – „Орисани да избираме“.

Книгите му разказват за българските празници и традиции, представят красотата и разнообразието на българските народни обичаи. В тях писателят застава на страната на толерантността, основно тяхно послание е: да бъдем по-добри. В тях той напомня за места и личности, които разкриват силата на българския дух – Рилския, Бачковския, Преображенския и Троянски манастири, мостовете на Кольо Фичето.

Повод за написването им е домашна работа на дъщеря му, в която тя е трябвало да напише с какво се гордее, че е българка. Тогава писателят замисля да направи сценарии за игрален филм, в който да покаже с какво могат да се гордеят българите. Решава, че ще е трудно осъществима идеята за филма, и така се раждат четирите му книги.

В тях той описва различен свят, едновременно близък и далечен, познат и непознат. Чрез героите и техните истории се разкриват  традиции и историята.

Алгафари провежда сериозна изследователска дейност. Голяма подкрепа и помощ получава от своята тъща, която е етнограф.

Авторът говори за мъдростта на предците ни, за калушарите, за ватафите, русалиите, за магичното и мистичното, което крият в себе си българските обичаи. Посочи факти от историята, които са незначителни на пръв поглед, но които ни правят много достоен народ. В книгите с различен поглед е представена ролята на чорбаджииге, на даскалите, на църковните храмове по времето на османското владичество.

Една от основните линии в романите му е вярата в Бог. „За мен Господ е най-лошото описание на Бог”, сподели той и призна, че е дълбоко вярващ човек. „Книгите ми разкриват много интересни неща за различните региони от страната ни, разкриват различни гледни точки. Мога да ви гарантирам, че след тяхното прочитане ще се гордеете още повече, че сте българи. Само за едно съжалявам: не успяхме да направим нашия фолклор достатъчно привлекателен за младите хора”, каза Алгафари в края на срещата.

Нидал-Алгафари-2

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.