Първи стъпки за съвместни дейности между „Уни Хоспитал“ и ДЦДМУ „Дъга“

Проведе се първата среща между представители на „Уни Хоспитал“ и ДЦДМУ „Дъга“, на която беше обсъдено осъществяването на бъдещи съвместни дейности между двете институции.

Психоложките от Болницата и от Центъра обсъдиха актуалните нужди на потребителите на социалната услуга. Акцентира се върху основното затруднение, което семействата на тези деца срещат, а именно липсата на информация за съществуващите медицински специалисти и терапевтични методи.

Главна задача на партньорството ще бъде подкрепа и съдействие с цел подобряване условията на живот за децата и младежите от „Дъга“.

Срещата се състоя на 2 април, когато се отбелязва Световният ден за повишаване информираността по въпросите на аутизма. Отбелязването има за цел да алармира световната общност относно превръщането на аутизма в глобална здравна криза, да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране, и ранната интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разстройство.

Счита се, че ако аутизмът бъде установен на ранен етап, може да бъде повлиян по-успешно. Основните признаци за наличие на това състояние в ранна детска възраст са: липсата на емоционална/социална връзка с други деца, други хора – изобщо, а често и със собствените родители; липсата на умение да се развива игровата дейност при детето – особено в имитацията на социални роли; забавяне на развитието на речта; наличие на стереотипни действия. При съмнение за наличие на проблем в развитието на детето, е нужно да се проведе консултация с педиатър. За установяване наличието на проблем се провеждат психологически тествания с психолог, консултация с невролог. Такива специалисти има и в МБАЛ „Уни Хоспитал“. При вече поставена диагноза, детето може да посещава терапевтични центрове, какъвто е ДЦДМУ „Дъга“ на територията на гр. Панагюрище, където се прилагат комплексни стратегии за подкрепа на развитието на детето.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.