В Исторически музей – Панагюрище представиха книгата „Стефан Самболов” на доц. Милен Куманов

30232866_10204368846377292_1692396284_o

„Да се пише за Стефан Самболов е изключително трудно, не само поради обстоятелството, че той минава за една от най-възхваляваните и най-обругаваните личности в новата история на България, но още повече и заради това, че каквото и да се каже за него, все ще има недоволни, тъй като повече от четвърт столетие обществото ни е разделено на две части, стоящи на диаметрално противоположни позиции”.

С тези встъпителни думи започва книгата си доц. д-р Милен Куманов за една от най-противоречивите личности в историята на България – Стефан Стамболов.

Нейното представяне се състоя вчера, 17 април, в Исторически музей – Панагюрище.

Срещата откри директорът на музея – доц. д-р Атанас Шопов, който определи Стамболов като „един от строителите на съвременна България”.

„Книгата е поредна биография на Стамболов, но с друга цел – проследяване на идейната му еволюция от революционни към либерални позиции. В нея се наблюдава една систематичност при анализа и поднасянето на фактите. Налице е една любопитна страна, постоянно отправени дискусионни въпроси към почитаемия читател”, каза доц. Шопов в изложението си.

Главният уредник на музея Ирина Ботева прочете подготвено научно съобщение от докторанта в Института за исторически изследвания Десислава Костадинова на тема: „Личният архив на Стефан Стамболов – извор за родната ни история”.

В съобщението бяха изложени любопитни факти от живота на видния управленец, взети от личния му архив, който е събран в 20 тома, които, стана ясно, че са част от книжното богатство и на Общинска библиотека „Стоян Дринов”.

Прочетената изследователска бележка запозна аудиторията с изключителната роля на неговата съпруга – Поликсена Стамболова, която тя изиграва в неговия живот, както и във формирането му като политик и общественик.

Присъстващите научиха, че той е идвал в Панагюрище един единствен път, заедно с княз Фердинанд.

„Книгата представлява прочит на фактите от специалисти, а не от конюнктурата. И то фактите, такива, каквито са. Четейки я, ще си задавате много въпроси” – продължи доц. Шопов – „Името на автора е познато добре в научните среди. Той е един от най-добрите създатели на енциклопедични трудове в България”.

От своя страна авторът – доц. Милен Куманов сподели, че за написването й е бил воден от желанието си да надникне в света на Стамболов и на големите събития на неговото време.

„Това е една илюстрована биография на личност, която е надживяла границите на България, една от малкото, които надрастват интереса на историците”, каза писателят – енциклопедист.

В енциклопедичния труд, въз основа на документ, е затвърдена рождената му дата, около която има спорове, а именно – 30 януари 1854 г. Стамболов е седмото дете в семейството. Има осем сестри и трима братя. Получава добро образоване в Русия и духовно – в Одеса. Допада му лириката на Лермонтов. Попада под влиянието на идеите на анархизма. В годините на неговото управление проличава сремежът на българите да получат свободата си. Той е търсил подкрепата на влиятелни особи и е имал такава от хора, които са били част от масонски кръгове на обществото по онова време. Трудът на доц. Куманов разкрива много умело идейния заряд на управленеца, политика и общественика.

Панагюрище е първият град, в който се представя илюстрованата биография „Стефан Стамболов” от поредицата „Дълг и чест” на издателство „Захарий Стоянов”, а авторът – доц. Куманов остави книги с автограф на Исторически музей и Общинска библиотека „Стоян Дринов”.

Читатели, които проявят интерес, могат да я потърсят в двете културни институции.

30768104_10204368689933381_697742430_o

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.