„Асарел-Медет“АД: Търсим коректния диалог, каним на срещи жителите на Попинци

„На 8 и 10 май ще проведем две срещи с жителите на село Попинци, на които ще изложим позицията на „Асарел-Медет“АД. Подчертавам отново, че на този етап нашата компания има намерение да извършва единствено геолого-проучвателни дейности в района на участък „Коминско чукарче“ върху обща площ от около 500 кв. м. Затова искаме Общински съвет – Панагюрище да учреди право на ползване за срок от една година върху тази площ за прокарване на 11 сондажа“, заяви изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ АД инж. Делчо Николов.

Той гарантира пълната безопасност на проучванията и липсата дори на минимални рискове за околната среда, здравето и живота на хората, каквито спекулации се разпространяват. Програмата на дружеството предвижда пълна техническа и биорекултивация на района. Инж. Николов заяви, че може да се обмисли за сметка на дружеството да бъдат рекултивирани и нарушените терени от стари сондажи в района на проучванията. По повод изразените пред медии от кмета на Попинци г-жа Стоянка Ставрева притеснения за нивото на радиация в землището на селото, изпълнителният директор предлага компанията да монтира за своя сметка локални измервателни станции, които да дават информация в реално време за нивото на радиационния фон, както и уред, който да мери чистотата на въздуха в селото. „Монтирали сме седем такива станции – три на площадка „Асарел“, в Панагюрище и селата Панагюрски колонии, Баня и Оборище, като показанията не показват никакви отклонения от стандартния за България естествен радиационен фон. Нека жителите на Попинци сами посочат производител и доставчик на тези уреди, ние ще се съобразим с това“, каза изпълнителният директор.

По повод протестите на жители на Попинци той заяви, че уважава всяко мнение, но много от лансираните пред медии и пред жители на селото твърдения са манипулативни и неверни. „Искам да подчертая за пореден път, че нашите намерения са да проучваме единствено в района на „Коминско чукарче“ и тези проучвания са за медно-порфирни руди. Не престават и спекулациите, че проучванията ще доведат до екологична катастрофа. Всеки, който има и най-малка представа от процеса на проучване, ще потвърди, че тези твърдения са нелепи. Тревожа се, че водачите на протеста се заиграват със страховете на хората и говорят за замърсени води чак до Гърция, за ръст на онкологичните заболявания. Категорично заявявам, че данните от изследванията на компетентните институции говорят точно обратното – в общината нивото за заболеваемостта е под средното за областта, под средното за страната и много по-ниска от райони, в които не се извършва минна дейност“, каза още инж. Николов.

Той заяви, че кани всички жители на с. Попинци на срещите, които ще се проведат на 8 и 10 май, от 18:30 часа в местното читалище „Искра-1872“. На тях изпълнителното ръководство и експертите на „Асарел-Медет“АД ще изслушат всички въпроси. Освен това ръководството на компанията планира по време на предстоящите срещи да предложи на местната общност меморандум с ясно разписани екологични и социални ангажименти. „Всеки жител на село Попинци е добре дошъл на срещите в читалището, както и на посещение в предприятието. Готови сме да предоставим допълнителна информация, свързана с технологичния процес, екологията и мерки за безопасност, които съответстват на най-добрите световни стандарти“, обобщи инж. Делчо Николов.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.