Гергьовден в Бъта от зори до мрак

Празник на шарената сол, дегустация на ястия, народно веселие събра жители и гости, а селото набъбна от хора и настроение

Вчера, 5 май, до късно вечерта продължи празникът на село Бъта. Той се съчета с Празника на шарената сол, великолепен концерт на сцена в центъра, както и голяма веселба, поддържана от професионалния оркестър „Болярите“.

30 състава с над 480 изпълнители от областите Пазарджик и Пловдив участваха в самодейния концерт. Някои, читалища,  неправителствени организации, сдружения за хора с увреждания, състави, регистрирани в частна полза и т.н., гостуват в Бъта за седми пореден път. Всички те са пропътували километрите с едничката идея – да се включат в гостоприемния празник на село Бъта, община Панагюрище. Казваме това, тъй като концертът няма състезателен характер и хората бяха само почерпени със сандвич, а разходите им не са малко. Всички те получиха от Читалището плакети и грамоти, заедно със сърдечната благодарност на кметството и читалището и много аплодисменти.

Аплодисменти за майсторство и артистичност

Много овации събраха и дамите и господата от пловдивски състав за стари градски песни и танци. Те изпълниха симпатичен салонен танц, облечени в тържествени официални костюми, като господата бяха дори с фракове.

Аплодисменти спечелиха и децата от Боримечково. С грацията си съставът впечатли публиката, която ги дари с овации. Оказа се, че децата от Боримечково си нямат хореограф и сами са си направили състава към местното читалище. Още повече, че в селото няма училище и скул бус ги вози до Карабунар. А 11-годишната Амелия от Боримечково привлече вниманието на всички с грация и излъчване. Жалко, че нямаше конкурс за момиче на празника.

От общината в концерта се включи певческа група „Китка“ към читалище „Виделина“, а в кулинарната изложба – конкурс за празника бяха се подготвили красивите девойки от Сдружение „На орището“ в с. Попинци.

Разбира се, щастливи усливки събраха децата от състав „Бътава“ към Читалището в село Бъта и Мажоретния състав към СУ „Н. Бончев“ с хореограф Мария Бензарова.

Ще си оближеш пръстите, ако посмееш да посегнеш към кулинарната красота

13 маси с вкусотии трябваше да оцени журито. А неговият състав бе повече от интересен – японка, журналист и ученичка. Японката бе тук със своя съпруг, който също бе поканен да дегурстира.

Семейството има фейсбук приятелство с библиотекаря на Читалището в селото Мария Кършева. Двамата с удоволствие приели поканата да гостуват в Бъта и споделиха, че са много щастливи от съвпадането на празника с тяхното пребиваване в България. Те имали специално пристрастие към българския фолклор. Той се учи да свири на гайда, а тя пее и дори малко говори български език.

Другите двама членове на журито бяха добре познатата Виктория Манева, която за пореден път спечели приза от конкурс „Родолюбие“ в Панагюрище и журналистката Мария Тонева, дъщеря на непрежалимата Гита Деянова.

Класирането:

Най-вкусно и красиво поднесена шарена сол:

  1. ТД „Шипка“, Пловдив
  2. Клуб на пенсионера, с. Мало конаре
  3. Читалището в с. Лесичово

Най-вкусно и добре аранжирано ястие:

  1. Читалището в с. Цар Асен
  2. Сдружение „На орището“, с. Попинци
  3. Клуб на пенсионера, с. Сарая

Най-красиво подредена маса:

  1. Читалището в с. Овчеполци
  2. Клуб на инвалида, с. Свобода
  3. Читалището в с. Боримечково

След журито имаше почерпка за всички гости и приятели, празнуващи на този ден. Красивите маси се опразниха, а дамите черпеха всички с усмивка и приемаха комплименти.

Впрочем, официално празникът е навръх Гергьовден, но кметът Георги Александров бе решил да го организира в съботния ден „като едно добро начало с продължение – националния празник“, както каза той.

Александров, който е и председател на Читалище „Н. Й. Вапцаров“, приветства всички и връчи на Жечка Сиводошева паметен подарък – акварел от Нистор Хаинов, по повод нейното пенсиониране. Сиводошева благодари на всички самодейци и хора, които са я подкрепяли през 42 години работа в читалището.

Гости и поздрави към празнуващите

Георги Александров посрещна и специални гости – депутатите от областта Йордан Младенов и Надя Клисурска, която поздрави всички от микрофона, председателката на панагюрската БСП организация Светлана Парашкевова, сем. Веселина и Николай Ралчеви, които ще изградят рафинерия в селото и др.

Президентът на Р България ген. Румен Радев бе изпратил поздравителен адрес с хубави пожелания към всички празнуващи. Той впрочем познава селото, тъй като по време на предизборната си кампания бе гостувал в Бъта.

Празникът продължи до късно с музиката на оркестър „Боляри“, а в тъмните часове на деня в селото имаше фойерверки, както всяка година.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.