Стоян Радулов и неговото „Ретро Панагюрище“

Инициатива на Стоян Радулов в социалните мрежи бързо доби популярност в навечерието на честванията от Априлското въстание. Това е неговата страница “Ретро Панагюрище“ във Фейсбук, в която всеки може да качи архивни фотографии и картички, запечатали важни събития и лица от по-далечното минало на Панагюрище.

„По случай 25 годишнината на Априлското въстание“. Фотография на Иван А. Карастоянов от 1901 г., „Издание на Петръ Краваровъ, Пловдивъ“. Тази пощенска картичка е част от страстта по колекциониране на картички и пощенски марки, която бързо се разраства в началото на ХХ век…

До момента около 30 човека са се отзовали на неговата покана, а над 700 панагюрци са последователи на идеята. Така се оформя един не само любопитен, но и ценен електронен архив, до който имат достъп всички хора, и който дава неочаквана информация за живота на хората и места в Панагюрище и региона от минали времена.

Най-любопитното е, че Радулов е открил доста картички и фотографии със сюжет точно от Априлските празници. Първото честване през 1901 г., например, е било заснето от дворцовия фотограф Иван Карастоянов и тиражирано в картички, разпространени от пловдивския книжар Иван Краваров. „В центъра на една от фотографиите е Райна Княгиня с възстановеното от нея знаме“, вълнува се Стоян Радулов.

В страницата „Ретро Панагюрище“ вече има няколко интересни рубрики. Едната от тях е „Панагюрище преди и сега“ и проследява едни и същи места, но заснети през различни периоди от време.

„Миналото на града ме вълнува. То е показателно и поучително, безкрайно интересно“, казва Стоян и допълва: „За младите хора „Ретро Панагюрище е още един мост към нашите корени.“

Отделно от това Радулов подготвя книгата „Поздравъ отъ Панагюрище“ – том 1 от поредицата „Нашето Панагюрище, моите панагюрци“, която е с близка идея – визуалната история на града през погледа на архивните снимки и старите пощенски картички, издавани през десетилетията назад. Замислил е и други подобни изненадващи и родолюбиви инициативи.

Панагюрище, площад „Георги Бенковски“, 3 май 1961 г. „На тази снимка в ролята на Райна Княгиня съм аз – казва за нея Дочка Петричева. През годините от 1901 до сега, разбира се, форматът на честванията в Панагюрище, както и конкретната дата са се сменяли, но духът на почит винаги е оставал.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.