Панагюрското сребърно съкровище пристига в Музея на 5 юни

За пръв път след 115 години откритото сребърно съкровище от могила Мрамор край Панагюрище ще напусне зала трезор на Националния Археологически Институт с музей – БАН и ще се завърне в Исторически музей – Панагюрище. Откриването на уникалната експозиция ще се състои на 5 юни от 17,30 ч., като до края на годината, гостите и жителите на Панагюрище могат да се запознаят отблизо с ценната находка.

Съкровището е открито през далечната 1903 г. в могила, разположена в периферията на антично селище южно от гр. Панагюрище. На 800 м, западно от мястото на откриването на Панагюрското златно съкровище, иманяри откриват погребение на местен тракийски владетел.

Както обикновено става при находките, които са били обект на иманярска инвазия и в този случай липсва достатъчно подробна информация за повечето от гробните дарове и тяхното разположение в могилата. Единствената информация с която разполагаме от откриването е публикацията на Богдан Филов излязла от печат през 1919 г. От нея става ясно че, съкровището е открито през месец май 1903 г. От София е командирован тогавашният директор на Народния музей Вацлав Добруски, който описва в протокол, че освен погребания владетел в могилата, отстрани е бил погребан и неговия кон. Вероятно покойникът е бил богат и могъщ владетел, представител на една от водещите династии, живял през първата половина на IV в. пр. Хр. по времето на разцвета на Одриската държава.

Репертоарът от находки в могилата, които може да определим като своеобразно съкровище, е разнообразен и включва над 70 експоната с висока художествена стойност изработени от злато, сребро, бронз, желязо и глина. Характеристиката на съкровището и неговото значение позволява за пръв път да се постави въпросът за стойността на тракийското изобразително изкуство, като самостоятелно направление в българската наука.

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на „Асарел – Медет” АД.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.